Zamjenik italijanskog premijera i ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini predvodio je ekstremno desničarsku Ligu do historijske pobjede na izborima za Evropski parlament, nakon što su prebrojani skoro svi glasovi.

Uz prebrojane rezultate s 99,7 posto glasačkih mjesta, ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je Liga osvojila 34,3 posto glasova - njen najbolji rezultat i skoro dvostruko više od 17,4 posto osvojenih glasova na prošlogodišnjim općim izborima.

Druga italijanska vladajuća stranka, anti-establishment pokret Pet zvijezda, pretrpio je poraz sa 17,1 posto osvojenih glasova, dok je opoziciona Demokratska stranka lijevog centra zabilježila nastup bolji od očekivanog, s 27 posto glasova.

Broj osvojenih glasova za Pet zvijezda opao je za više od 32 posto s nacionalnih izbora održanih u martu 2018.

- Nevjerovatan je uspjeh da je Liga postala prva stranka Italije nakon što je bila suočena s nestankom prije samo pet godina - izjavio je Salvini na sinoćnjoj konferenciji za novinare u sjedištu stranke u Milanu.

Ankete javnosti predviđale su prednost Lige, ali je obim izborne pobjede bio van svih očekivanja. Izborni rezultati ojačali su Salvinijevu poziciju kao jednog od čelnika desničarskog euroskeptičnog bloka koji nastoji da poremeti status quo unutar EU.

- Ovi nam izbori omogućuju da pokušamo promjeniti Evropu - izjavio je Salvini za TV stanicu Kanal 7, najavljujući saradnju s populističkim kolegama iz Francuske, Mađarske i drugih članica bloka na ukidanju ovlasti EU, prenosi dpa.