open-navfaktor-logo
search
Tržište
Hoće li napad u Saudijskoj Arabiji povećati cijene nafte u BiH
Još se ništa značajno ne događa kada su u pitanju zahtjevi naftnih distributera iz FBiH
17.09.2019. u 14:44
get url
text

Povećanje cijena nafte na svjetskim tržištima nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji zasad ne utječe na rast cijena goriva u FBiH. Iz Ministarstva trgovine FBiH ističu kako do sada nisu zaprimili značajniji broj zahtjeva za korigiranje cijena naftnih derivata.

Još uvijek se ništa značajno ne događa kada su u pitanju zahtjevi naftnih distributera iz FBiH oko povećanja cijena goriva zbog događanja na svjetskim tržištima, odnosni gotovo da ih i nema, rečeno je Feni iz spomenutog ministarstva.

Nakon subotnjeg napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto. Proizvodnja sirove nafte smanjena je za više od pet miliona barela dnevno ili pet posto ukupne svjetske proizvodnje.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Husi koje podržava Iran.

Naftni komitet u Bosni i Hercegovini, međutim, prateći posljednja svjetska dešavanja i rast cijena sirove nafte uslijed napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji, upozorava da će se globalni trendovi odraziti i na tržište naftnih derivata Bosne i Hercegovine.  

Kako navode, uzimajući u obzir da Bosna i Hercegovina nije implementirala mjere iz Direktive EU 2009/119/EC, čiji je cilj osiguranje dostupnosti nafte u slučaju krize, a koje se tiču obaveze držanja obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, u količini minimalno 90 dana prosječnog neto uvoza ili 61 dana prosječne dnevne potrošnje, regulatori tržišta nemaju mogućnost da utiču na predstojeći rast cijena kao poslijedice globalnog rasta cijena sirove nafte.

S druge strane, kako se dodaje u saopćenju, distributeri ne mogu da utiču na cijenu sirove nafte na globalnom tržištu, odnosno cijenu po kojoj se rafinerije od kojih zavise snabdijevaju ovom sirovinom, te posljedično nemaju značajan uticaj ni na veleprodajnu i maloprodajnu cijenu na BiH tržištu naftnih derivata.

Naftni komitet u BiH je izrazio nadu da rast cijena na tržištu neće potrajati, te da će u kratkom vremenskom roku doći do stabilizacije globalnog tržišta sirove nafte, a posljedično i maloprodajnog tržišta naftnim derivatima u BiH.

- Pozivamo sve relevantne institucije da, u cilju izbjegavanja sličnih situacija u budućnosti, zajedničkim snagama napravimo nove napore koje bi za cilj imale implementaciju mjera iz Direktive EU 2009/119/EC - navode iz Udruženja Naftni komitet u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.