open-navfaktor-logo
search
Sa oprezom u klupe
I dalje strahuju od virusa: Nakon sedam mjeseci u Wuhanu ponovo počela nastava
Nakon sedam mjeseci u kineskom gradu Wuhanu u utorak su ponovo otvorene škole i počela je nastava.
03.09.2020. u 09:47
get url
text
get url
text

Iako se mališani raduju povratku u školske klupe, roditelji i učitelji strahuju od ponovnog širenja virusa.

Wuhan, iz kojeg je krenula globalna pandemija, dopustio je otvaranje više od 2.800 obrazovnih institucija za skoro 1,4 miliona učenika. 

- Tokom epidemije djeca su bila kod kuće više od pola godine. I u svim aspektima nisu se mogla obrazovati onako dobro kako bi to bilo u školi - rekao je Wei Fanling, majka učenika škole Wuluo Road.

Rekla je kako joj je bilo lakše kad je čula da škola ponovo počinje, no da će i dalje ostati oprezni.

- Iako je epidemija gotova, ne smijemo to shvatati olako - rekla je.

U Wuhanu je od koronavirusa umrlo 3.869 ljudi, što je više od 80 posto slučajeva u cijeloj Kini, no od sredine maja u ovom gradu nije bilo lokalnog prijenosa virusa.

I dok obrazovne institucije nastoje proteklu burnu školsku godinu ostaviti iza sebe, još poduzimaju posebne mjere poput redovnog mjerenja temperature kod djece.

Osim toga, vlasti su savjetovale roditeljima da izbjegavaju javni prijevoz koliko god je to moguće. Autobusi su poluprazni, a učenike u školu voze automobilom roditelji ili idu na električnim skuterima.

Univerzitet Wuhan zatvorio je kampus kako bi spriječio dolaske posjetilaca koji tu ne žive. Svi student bit će testirani prije nego što im se dozvoli povratak. A oni koji dolaze iz inostranstva morat će u 14-dnevni karantin, piše Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.