open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
I to je moguće: Usred operativnog zahvata na mozgu pacijentica zasvirala violinu
Britanka Dagmar Turner, majka 13-godišnjeg dječaka, jedna je od mnogih kojima je operisan tumor na mozgu. I tu ništa ne bi bilo čudno, da ova 53-godišnja žena, po profesiji violinistica, nije svirala violinu tokom operativnog zahvata.
20.02.2020. u 13:09
get url
text

Kako prenosi Daily Mail, Dagmar su ljekari još 2013. godine dijagnosticirali tumor na mozgu, nakon što je tokom nastupa sa simfonijskim orkestrom imala napad. Tumor nije brzo napredovao, ali je Dagmar išla na radioterapiju.

Tretman nije pomogao jer je tumor nastavio rasti, pa je dosegao veličinu osam puta četiri centimetra. Bio je smješten u temporalnom režnju, blizu područja mozga koje upravlja finom motorikom lijeve ruke.

Za Dagmarin talent to je bilo vrlo rizično.

Zbog toga su je ljekari, tokom kompleksne operacije koja je trajala šest sati, probudili iz narkoze, a potom joj dodali violinu da zasvira.

Na taj način hirurzi su uspjeli izbjeći oštećenja na dijelovima mozga koji su joj važni za sviranje.

Nakon uspješne operacije u bolnici King's College u Londonu, koju je predvodio prof. dr. Keyoumars Ashkan, ljekari su odstranili 90 posto tumora.

Dagmar se trenutno oporavlja kod kuće.

Bivša konsultantica iz grada Isle of Wight kazala je da je violina njena strast, a svira je od desete godine života.

- Pomisao da bih mogla izgubiti sposobnost sviranja za mene je bila tragična. Budući da je hirurg Ashkan i sam muzičar, razumio je moje strahove. On i tim iz bolnice pronašli su način kako mi pomoći. Tokom operacije mapirali su moj mozak izbjegavajući područja koja su mi potrebna za sviranje. Zahvaljujući njima, nadam se brzom povratku svom orkestru - kazala je Turner.

Dagmar kaže da se sjeća kako su joj dodali violinu i potaknuli je da svira dok se razbuđivala. Pažljivo su je pratili anesteziolozi i ostatak tima te posmatrali koji su dijelovi mozga ključni za finu motoriku šake i prstiju, pa su precizno rezali tkivo tumora.

- Znali smo koliko joj je važno sviranje, pa smo željeli očuvati funkcije koje joj to omogućuju. Uspjeli smo izvaditi 90 posto tumora te područja njegove agresivne aktivnosti, a pri tome smo očuvali motoriku u lijevoj ruci. Bilo je neobično jer smo pazili na sitne detalje kontrole lijeve ruke, primjera radi, kakav je pritisak na strune ili brzi pokreti gudala – ispričao je prof. dr. Ashkan.

Nakon tri dana, koje je provela u bolnici, ljekari su Dagmar otpustili kući na dalje liječenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.