open-navfaktor-logo
search
Stanje na tržištu
Iako Bimal uvozi sirovine, cijene ulja počele padati u BiH
U proljeće ove godine u Bosni i Hercegovini cijene ulja su skakale i po dva puta u toku dana i litar suncokretovog ulja bio je od pet do šest maraka. Međutim, od sredine ljeta počele su padati cijene ulja i sada se litar ulja može kupiti za manje od pet maraka.
18.09.2022. u 16:30
get url
text
Bimal Brčko

Provjerili smo u Bimalu iz Brčkog jedinom proizvođaču jestivog ulja u BiH, zbog čega padaju cijene ulja jer se i njihovo ulje u prodavnicama sada prodaje malo više od četiri marke po litru.

Sirovina od koje Bimal proizvodi ulje je berzanska roba. Cijena proizvodnje ulja u fabrici u Brčkom zavisi od cijena na berzi kao i od uvoza zrna, što na kraju utječe na finalnu cijenu proizvoda.

- Proizvodnja u Bosni i Hercegovini je u velikoj mjeri zavisna od nabavke sirovina i dešavanja na stranim tržištima. Budući da u BiH i dalje nema domaće sirovine, ne može se reći da su uvjeti bolji te i dalje uvozimo suncokret. Međutim, u toku je nova žetva u BiH i tek treba da se sagledaju najnoviji rezultati. Fabrika Bimal Brčko je uspješno poslovala u prvoj polovini 2022. godine uprkos velikim izazovima kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima - odgovorili su nam iz Bimala.

Fabrika Bimal godišnje preradi 120.000 tona uljarica. Sve sjeme suncoketa, soje i uljane repice koje se proizvede u Bosni i Hercegovini, ukoliko je ono bez GMO, Bimal otkupljuje. Bimal ima kontinuiranu saradnju sa Institutom za razvoj i unapređenje poljoprivrede i na taj način zajednički doprinosi na isticanju značaja domaće proizvodnje suncokreta.

Bimal je izvozno orijentisana kompanija koja već 18 godina ima tradiciju stabilnog izvoza. Ta tradicija je uz napor svih zaposlenih ove kompanije održana i unaprijeđena i u prethodnom periodu, poručuju iz Bimala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.