- U 31 slučaju utvrđene su nepravilnosti koje su se odnosile na različite mjere, od pridržavanja radnog vremena, obezbjeđivanja socijalne distance, korišćenja zaštitne opreme, do broja lica koja su istovremeno boravila u objektu. Subjektima kontrole izrečene su  kazne u vrijednosti od 37.500 KM - navodi se u saopćenju Uprava za inspekcijske poslove RS.

Kontrolama su obuhvaćeni ugostiteljski objekti, sa akcentom na objekte u kojima se u pravilu okuplja veći broj osoba, kao što su kafići, svadbeni saloni, restorani, hoteli i slično, te vozila javnog prijevoza.

- Sve zrečene mjere odnose se na kafiće - navedeno je u saopćenju.

Svadbeni saloni koji su kontrolisani u trenutku dolaska inspektora nisu ni radili, dok su u vozilima javnog prijevoza u pravilu svi vozači i putnici koristili propisanu zaštitnu opremu.

- S obzirom da su inspekcijski organi u prethodnom periodu prevashodno djelovali preventivno i da je bilo dovoljno vremena da se poslovni subjekti prilagode i upoznaju sa svojim obavezama po donesenim vanrednim mjerama, inspektori će za svako kršenje preventivnih mjera preduzimate i zakonom predviđene represivne mjere u vidu prekršajnih naloga - navodi se u saopćenju.

Oni pozivaju sve privredne subjekte da se dosljedno pridržavaju svih propisanih mjera, te da i same korisnike usluga na adekvatan način upozore da su obavezni da poštuju mjere zaštite od epidemije.