open-navfaktor-logo
search
Nakon požara
IOM: Prihvatni centar Miral ima 30 aparata za gašenje požara i plan evakuacije
Uzroci požara još nisu evidentirani, profesionalna ekipa Vatrogasne brigade utvrđuje uzroke i o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost
01.06.2019. u 16:20
get url
text
get url
text

Osoblje Međunarodne organizacije za migracije (IOM) osposobljeno da djeluju u kriznim situacijama uspješno je evakuiralo korisnike koji su se nalazili u požarom zahvaćenom dijelu zgrade u privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši, saopćio je danas IOM.

Navodeći da je u privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši, u jutarnjim satima u 6.20 sati izbio požara na prvom spratu hale u kojoj se nalaze spavaonice za 247 migranata, IOM ističe da je brzom intervencijom vatrogasnih ekipa Velike Kladuše, požar stavljen pod kontrolu i ubrzo nakon toga potpuno je ugašen.

Povrede je zadobilo 28 osoba, 19 ih je prebačeno u kantonalnu bolnicu u Bihać, osmero je ostalo na daljnjem tretmanu i liječenju, dvije osobe su  zadobile ozbiljnije povrede, ali su trenutno, prema informacijama dežurnog ljekara, van životne opasnosti. Srećom nije bilo smrtno stradalih, također niko od osoblja IOM-a nije povrijeđen. 

Osoblje IOM-a i partneri rade da osiguraju migrantima i izbjeglicama, koji su bili smješteni u dijelu objekta koji je zahvaćen požarom, smještaj i ostale neophodne usluge. Dodatno osoblje je na raspolaganju ukoliko bude potrebno kako bi se dio Centra što prije vratio u funkciju.

Objekat posjeduje detaljan plan evakuacije u slučaju požara i drugih incidentnih situacija. Opremljen je funkcionalnim hidrantskim postrojenjem te posjeduje oko 30 aparata za gašenje požara prema planu protupožarne zaštite.

Uzroci požara još nisu evidentirani, profesionalna ekipa Vatrogasne brigade utvrđuje uzroke i o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost. Također, prema strogim pravilima, zabranjeno je korištenje vatre u objektu, kao i  pušenje u objektu, navodi se u Izjavi IOM-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.