Uprkos sankcijama

Iran razvio rakete s dometom od 700 kilometara

Objavljeno: 16.10.2018. u 16:09

Iran je povećao domet svojih balističkih raketa kopno-more na 700 kilometara, otkrio je visoki oficir iranske vojske, u vrijeme rasta tenzija oko naoružanja između Teherana i Washingtona

Rakete kopno-more mogu pogoditi bilo koje plovilo ili brod na udaljenosti do 700 kilometaraAmerički predsjednik Donald Trump u maju je povukao svoju državu iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, ustvrdivši kako on nije dobar, jer ne uključuje ograničenje iranskog balističkog raketnog programa i ne bavi se potporom Teherana paravojskama u Siriji, Jemenu, Libanu i Iraku.

Iran tvrdi da njegov raketni program služi isključivo u obrambene svrhe. Zaprijetio je da će zaustaviti transport nafte kroz Hormuški tjesnac ako Washington pokuša zaustaviti iranski izvoz tog energenta. 

- Uspjeli smo izraditi balističke rakete kopno-more, koje mogu pogoditi bilo koje plovilo ili brod na udaljenosti do 700 kilometara - istaknuo je Amirali Hadžizadeh, čelnik zračnih snaga Revolucionarne garde, a prenosi iranska državna novinska agencija Fars. 

 Hadžizadeh nije dao detalje o prijašnjem dometu raketa. Iran je 2008. pokazao raketu kopno-more, za koju je tvrdio da ima domet od 290 kilometara. 

Posebni američki izaslanik za Iran Brian Hook u ponedjeljak je rekao kako raketni program Teherana podiže napetosti u Jemenu, Iraku i Siriji. 

- Akumuliramo rizik od regionalnog sukoba ako ne učinimo više da spriječimo iransku raketnu proliferaciju na Bliskom istok - kazao je Hook. 

Izvor:   Index.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije