open-navfaktor-logo
search
Mohammad Montazeri
Iranski državni tužilac: Policija za moral suspendovana s istog mjesta gdje je i formirana
Odsustvo državne policije za moral na ulicama Teherana i drugih velikih iranskih gradova posljednjih mjeseci podstaklo je spekulacije o raspuštanju tih snaga.
04.12.2022. u 11:31
get url
text

Iranski državni tužilac Mohammad Jafar Montazeri izjavio je u subotu naveče, da su snage suspendovane "s istog mjesta gdje su i uspostavljene".

On je naglasio da policija za moral nema nikakve veze sa pravosuđem u zemlji, ali da pravosuđe nastavlja da prati ponašanje na nivou zajednice.

Montazerijeva izjava je odgovor na pitanje zašto je zatvorena policija za moral, koja je upletena u kontroverze od smrti 22-godišnje Mahse Amini u septembru.

Iranski zvaničnici, uključujući predsjednika Ebrahima Raisija, u više navrata odbacivali su pozive za raspuštanje moralnih snaga, a Montazerijeve izjave sugerišu da su te snage hiberniraju nakon incidenta u septembru nakon kojeg su uslijedili protesti širom zemlje.

Amini, koja je porijeklom iz zapadnog Irana, umrla je nakon što ju je policija za moral privela ispred stanice metroa u Teheranu sredinom septembra.

Tragični incident odmah je izazvao proteste u njenom rodnom gradu, koji su se kasnije proširili na druge dijelove zemlje, oživljavajući dugogodišnju debatu o moralnoj policiji i obaveznom kodeksu oblačenja.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija posljednjih mjeseci uvele su niz sankcija iranskim zvaničnicima i vladinim subjektima, uključujući policiju za moral.

Prethodno je Montazeri rekao da parlament, pravosuđe i visoko kulturno tijelo razmatraju pitanje obaveznog hidžaba i da će rezultati biti objavljeni za dvije sedmice. Prema njegovim riječima, na tom se pitanju radi ubrzano, kako bi se pronašlo mudro rješenje.

Vlada, predsjednik i parlament Irana treba da održe posebnu sjednicu u nedjelju na kojoj će razgovarati o situaciji u zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.