open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Islamofobija u Francuskoj: Dječaku zabranjen ulazak u kantinu jer je odbio jesti meso
Nakon što je učenik odbio probati meso koje je tog dana bilo na jelovniku, gradonačelnik je poduzeo radikalan korak zabranivši dječaku da ulazi u kantinu
06.12.2019. u 17:35
get url
text
Dječaku zabranjen ulazak u kantinu
get url
text

Osmogodišnjem učeniku iz francuskog grada Iserea zabranjen je ulazak u školsku kantinu na neodređeno vrijeme jer nije želio jesti meso koje mu je ponuđeno.

Nakon što je učenik odbio probati meso, za koje se pretpostavlja da je svinjskog porijekla, koje je tog dana bilo na jelovniku, gradonačelnik je poduzeo radikalan korak zabranivši dječaku da ulazi u kantinu.

Nakon božićnih praznika, odnosno od januara 2020. godine, mali Kamil više neće imati pravo jesti u kantini svoje škole. Roditelji su dobili pismo gradonačelnika u kojem ih upozoravaju na tu situaciju, a majka dječaka je to objavila na društvenim mrežama.

- Mogu samo žaliti zbog situacije u kojoj ste se našli, ali odbijanjem svoje dijete izlažete potpunoj zabrani korištenja kantine – navodi se u pismu, u kojem se pojašnjava i "nemogućnost općine da se djetetu ne poslužuje meso", prenose francuski mediji.

Gradonačelnik Alain Tuduri objašnjava da je degustacija jela ključna za "funkcioniranje školske ugostiteljske usluge“.

Nakon ovog pisma, dječakova majka poduzela je potrebne korake da, kako je kazala, ispravi nepravdu učinjenu njihovom sinu.

Pojedini mediji u Francuskoj i korisnici društvenih mreža su ovaj postupak ocijenili kao islamofobiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.