open-navfaktor-logo
search
Novi napad
Islamofobija u SAD-u: Tinejdžer iz Sirije pretučen u gradskom prijevozu
Kada je tinejdžer odgovorio da je Arap, muškarac ga je napao, uzvikujući antiarapske i islamofobne parole, te mu je nanio povrede lica i oka
18.10.2019. u 12:01
get url
text
Dječak napadnut u San Diegu

Sedamnaestogodišnju sirijsku izbjeglicu je u gradskom prijevozu u San Diegu (SDA) napao muškarac koji je uzvikivao antiarapske parole, što je posljednji u nizu islamofobnih napada na jugu Kalifornije.

Srednjoškolac se u utorak popodne vraćao kući iz škole kada mu je, prema izvještaju organizacije Partnerstvo za unapređenje novih Amerikanaca (PANA), prišao čovjek i upitao odakle je i da li je Meksikanac. Kada je tinejdžer odgovorio da je Arap, muškarac ga je napao, uzvikujući antiarapske i islamofobne parole, te mu je nanio povrede lica i oka.

Napad, kojeg policija istražuje kao zločin iz mržnje, dogodio se sedmicu nakon što je čovjek iz San Diega optužen za drugi incident koji je također okarakterisan kao zločin iz mržnje. Kyle Allen (50) je optužen za napad na tri muslimanke, koje je udarao, a jednoj od njih je skinuo hidžab uzvikujući da se "vrate u svoje zemlje". U martu je također zabilježen napad paljenjem džamije, piše The Guardian.

- On ne razumije kako mu se ovo moglo dogoditi. Suočava se sa emocionalnom traumom, kao i sa fizičkim povredama – kazala je Geneviéve Jones-Wright, pravna direktorica PANA-e.

Jones-Wright je rekla da je uznemirena kada je saznala da je u gradskom prijevozu u tom trenutku bilo nekoliko svjedoka, ali da niko nije intervenirao da pomogne tinejdžeru.

- Ljudi su stajali okolo i gledali – dodala je.

Organizacija PANA, koja radi sa izbjeglicama i muslimanima u regionu, pomogla je žrtvi da incident prijavi policiji. Jones-Wright je ispričala da su iz policijske uprave u San Diegu u početku kazali da će se incident klasificirati kao zločin "bande", a ne zločin iz mržnje, što je izazvalo zabrinutost da policijska uprava slučaj ne shvata ozbiljno.

Policajski narednik San Diega Matthew Botkin rekao je u četvrtak Guardianu da policija tretira slučaj kao zločin iz mržnje, dodavši kako je moguće da je policija prvobitno spomenula istragu protiv "bande" zbog pitanja "odakle si?", koje je osumnjičeni navodno postavio.

Botkin je rekao da je osumnjičeni muškarac latinoameričkog porijekla u 20-im godinama i da policija pregledava snimke incidenta, ali nije mogao dalje komentirati.

Nedavno je došlo do porasta prijavljenih zločina iz mržnje koje su počinili bijelci na jugu Kalifornije, a analizom San Diego Union-Tribunea utvrđeno je da je u cijeloj oblasti između 2014. i 2018. godine dokumentirano više od 430 zločina iz mržnje.

Vijeće za američko-islamske odnose (Cair) također je nedavno ustanovilo da 40 posto muslimanskih studenata u Kaliforniji prijavljuje nasilje, što je problem za koji čelnici Caira kažu da je značajan u San Diegu. Panin izvještaj o iskustvima sa izbjeglicama u San Diegu također je utvrdio da se 78 posto njih osjećalo nepoželjno u školi, a 80 posto osjećalo se nepoželjno u svojim naseljima.

- Vrlo je jasno da se u ovoj zemlji povećava "superiornost bijele rase" i islamofobija, te da ih predsjednik Sjedinjenih Država potiče - rekao je Dustin Craun, izvršni direktor Cair San Diego.

Napomenuo je da su neke porodice u regiji prisiljene na premještanje zbog anti-muslimanskog zlostavljanja.

Iako je Kalifornija poznata kao progresivna država koja pruža otpor Trumpovim protuimigrantskim politikama, San Diego ima dugu historiju nasilja "bijelih suprematista".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.