open-navfaktor-logo
search
Sud dao odobrenje
Ispunjeni uvjeti za izručenje u BiH: Sudbina Darka Eleza u rukama srbijanske ministrice pravde
Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da su ispunjeni uvjeti za izručenje Darka Eleza (40) Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.
23.02.2021. u 14:45
get url
text

Portparolka tog suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je sud odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Tim rješenjem je odbijen dio molbe BiH za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih djela izvršenih od 2005. do 2009. godine jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

U svakom slučaju sudovi su pravosnažno odlučili da Elez bude izručen BIH, a u skladu sa procedurom, konačnu odluku o izručenju donijet će ministrica pravde Maja Popović.

Elez se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Mediji ga u Srbiji pominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

BiH traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred ovdašnjim sudom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istocnog Sarajeva i BiH.

Nezvanično, riječ je o ubistvima vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ističe da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhapšen u Beogradu po potjernici Interpola Sarajevo.

Eleza tužilaštvo takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u od 2005. do 2009. godine. Izručenje po ovim optužbama sudovi su odbili.

Elez ima pasoše i Srbije i BIH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.