VEZANI TEKST - Ruski ultimatum braniocima Mariupolja: Položite oružje i ostat ćete živi

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage u Mariupolju opkolile do 400 stranih plaćenika koji se bore na ukrajinskoj strani, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

- Ukupno, prema informacijama koje smo dobili od ukrajinskih vojnika koji su se predali, do 400 stranih plaćenika sada je opkoljeno na teritoriji fabrike Azovstal - rekao je na brifingu general bojnik Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane.

Većina njih, dodao je, državljani su evropskih zemalja i Kanade. Istakao je da plaćenici prema međunarodnom humanitarnom pravu nemaju zaštićeni status te da ih u najboljem slučaju čekaju duge zatvorske kazne.

- Ranije smo već izvijestili da se razgovori između militanata u Mariupolju vode na šest stranih jezika. U slučaju daljnjeg otpora svi će biti uništeni - rekao je Konašenkov.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je situacija u Mariupolju nehumana i pozvao saveznike da pošalju oružje kako bi se grad spasio od ruskih snaga.

Insistirao je na tome da čelnici drugih zemalja moraju odmah dati oružje ili intervenirati kako bi natjerali Rusiju na daljnje pregovore.