U istrazi koju je otvorilo po prijavi ove teške saobraćajne nezgode, Tužilaštvo je u saradnji s policijom sprovelo skoro sve istražne radnje potrebne za njeno rasvjetljavanje i utvrđivanje krivične odgovornosti vozača A. H. Po obavljenom saobraćajnom vještačenju, koje je prije nekoliko dana povjereno Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada, bit će donesena tužilačka odluka o ovom slučaju.

A. H. je osumnjičen je da je 27. augusta oko 20 sati, u ulici Mostarska, upravljajući vozilom marke "ford focus", krećući se iz pravca grada u pravcu naselja Brod, neposredno poslije skretanja za naselje Rijeke, kršenjem saobraćajnih propisa udarom vozila prouzrokovao smrt dviju pješakinja.

Kako se navodi u naredbi za provođenje istrage, znajući da je maksimalna dozvoljena brzina na toj dionici puta 60 km/h, te da je dužan prilagoditi brzinu vidljivosti i atomosferskim prilikama, kao i saobraćajnim znacima na putu, tako da vozilo u slučaju potrebe može blagovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju može predvidjeti, A. H. nije obratio pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz.

Kako se sumnja, on se kretao brzinom višom od 80 km/h, kada su pješakinje A. S. i njena maloljetna kćerka prelazile kolovoz u blizini svoje kuće, van pješačkog prijelaza, te je čeonim dijelom vozila ostvario kontakt s njima prouzrokujući njihovu smrt.

Sve okolnosti ove teške saobraćajne nezgode definitivno će se razjasniti tužilačkom odlukom, nakon vještačanja po vještaku saobraćajne struke koje je ovo tužilaštvo, pošto je pribavilo potrebne materijale za vještačenje, povjerilo Fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada.

Vozač A. H. osumnjičen je da se kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i time tako ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi, usljed čega je prouzrokovao smrt dvije osobe, čime bi učinio krivično djelo teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od najmanje godinu dana, pri čemu zakonski maksimum ove vrste kazne iznosi dvadeset godina, saopćilo je Tužilaštvo Brčko distrikta.