open-navfaktor-logo
search
Napetosti
Italijanski admiral otkrio: Ruski ratni brodovi ušli u Jadran, htjeli blokirati američki nosač aviona
Prije tri sedmice su brodovi ruske mornarice pokušali blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik italijanskog Vrhovnog štaba odbrane. On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž italijanske obale sve do Ancone.
21.08.2022. u 11:52
get url
text
Napetosti u Jadranu

Prema rekonstrukciji italijanskog dnevnika, 22. jula ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području.

Cavo Dragone je u intervjuu rekao da je admiral Aurelio De Carolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilizirao najbliže jedinice.

Italijanska Fregata Bergamini pratila je ruski razarač Admiral Tribuc, a fregata Marceglia rusku krstaricu Varyag. Uz to, stalno su ih nadlijetali mornarički avioni P72, a onda je stigla i fregata Libeccio.

- Mediteranske zemlje morat će se priviknuti na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru i na njihova nadmetanja s mornaricama Sjevernoatlantskog pakta - rekao je 65-godišnji Cavo Dragone za La Repubblicu.

Italijanski admiral kaže da je "Putin 31. jula potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem koje će biti stožer sukoba s NATO-om i Rusi će tu stalno održavati stabilnu pomorsku silu". Dodao je da će "naročito nasrtljivi biti na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušat će se ponovno pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru", prenosi Index.

- Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu nego i u središnjem. Zato sam, nakon događaja u Jadranu, naredio promjenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija Sigurno more sada je postala Sigurni Mediteran, a naše patroliranje se proširilo na sav bazen, ne samo na zone najbliže Italiji. To je jedini način da se situacija kontrolira - dodao je.

Cavo Dragone kaže da su "Rusima na Mediteranu izvori opskrbe jer je sjeverna Afrika područje koje žele destabilizirati".

La Repubblica u svojoj rekonstrukciji događaja piše da su na ruske poteze u Jadranu odmah reagirali NATO-ovi zapovjednici koji su željeli pokazati da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more. Krajem jula je ruska krstarica Varyag bila na manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forrest Sherman.

Ovi brodovi su se nalazili na stranama rta Santa Maria di Leuca, ruski brod na jadranskoj strani i američki na jonskoj. Nešto dalje na jugu se nalazio nosač aviona Harry Truman sa svojom američkom pratnjom.

Trumanu su se pridružili NATO-ovi brodovi iz Turske, Grčke, Italije, Španjolske i SAD-a i 25. jula formirali kvadrat oko nosača aviona, piše italijanski dnevnik. Dodaju da je i 31. jula Global Hawk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao iznad Jonskog mora.

Admiral Cavo Dragone tvrdi da je situacija sada daleko napetija nego u doba Hladnog rata.

Italijanski admiral kaže da "ruski potezi na Jadranu nisu ništa osim rutinske aktivnosti usmjerene na položaj NATO-ovih snaga spram ukrajinske krize". Kaže da su "ispipavali" postavu američke flote i procjenjivali njihovu reakciju.

- Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno ko koga uhodi ili, kako se kaže u žargonu, ko koga zasjenjuje. Poslali smo i podmornicu Longobardo, koja je čuvala to područje. Opazivši da nije ocrtana sonarom, otišla je mnogo bliže. Fotografije snimljene s periskopa pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama - zaključio je Cavo Dragone.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.