open-navfaktor-logo
search
Turska
Izbjeglice iz Sirije vraćaju se kući kako bi Bajram provele s porodicama i prijateljima
Žele provesti ovaj muslimanski praznik uz rodbinu i prijatelje na području Azaza, Sorana, Aktarina, Afrina, Jerablusa i Al Baba, koji su u ofanzivi "Štit Eufrata" očišćeni od terorista i sada su sigurna područja
18.05.2019. u 16:12
get url
text

Prva grupa Sirijaca, koji su zbog rata u toj zemlji izbjegli u Tursku, vratila se u domovinu gdje žele dočekati Ramazanski bajram, javlja Anadolu Agency (AA).

Sirijci koji su željeli Bajram provesti u domovini, nakon što su popunili zahtjev u sistemu ureda guvernera Kilisa, u Turskoj, bivaju prevezeni do graničnog prijelaza Oncupinar gdje prelaze u Siriju. 

Žele provesti ovaj muslimanski praznik uz rodbinu i prijatelje na području Azaza, Sorana, Aktarina, Afrina, Jerablusa i Al Baba, koji su u ofanzivi "Štit Eufrata" očišćeni od terorista i sada su sigurna područja.

{$galerijaFotografija}

Polako se vraća život u pojedine gradove na sjeveru zemlje. Tokom trogodišnje okupacije teroristi ISIL-a su u toj regiji devastirali škole i druge infrastrukturne objekte.

U protekle tri godine obnovljeno je i adaptirano oko 500 škola, u čemu podršku pružaju tursko Ministarstvo obrazovanja i Fondacija Maarif.

Uz podršku Turske osposobljen je i nastavni kadar te oko 6.000 nastavnika radi u obnovljenim školama u kojima nastavu pohađa blizu 200.000 učenika.

Izbjeglice iz Sirije (1).jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.