open-navfaktor-logo
search
Okružni sud
Izbo brata na spavanju: Banjalučaninu mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja
U stanju neuračunljivosti pokušao ubiti brata 
04.07.2019. u 15:40
get url
text

Okružni sud u Banjoj Luci izrekao je 31-godišnjem M. T. iz ovog grada mjeru obaveznog prisijatrijskog liječenja zbog počinjenog pokušaja ubistva u aprilu ove godine.

U anonimiziranom saopćenju je navedeno da je M. T. djelo počinio u stanju neuračunljivosti.

- Ako se M. T. ne podvrgne psihijatrijskom liječenju na slobodi ili ga samovoljno napusti ili i pored liječenja postane toliko opasan za okolinu da je potrebno njegovo psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, sud može, po službenoj dužnosti ili na osnovu prijave zdravstvene ustanove, izrečenu mjeru sigurnosti zamijeniti mjerom obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi – saopćeno je iz Okružnog suda Banja Luka.

Ovaj pokušaj ubistva dogodio se u aprilu ove godine, a M. T. je u bunilu, nožem na spavanju ubo brata D. T. (24) u grudi i teško ga povrijedio. Policija ga je odmah po prijavi djela, prebacila na psihijatrijsko liječenje.

Prema tadašnjim saznanjima iz istrage, on je ustao iz sna oko ponoći, uzeo nož iz kuhinje i ubo brata koji je spavao u susjednoj sobi. U kući su u tom tenutku bili njihova majka i još jedan brat, koje je probudila galama, i koji su odmah pozvali Službu hitne pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.