open-navfaktor-logo
search
Ispravljanje nepravde
Izmjenama Zakona o demobilisanim borcima ove boračke kategorije bi konačno mogle ostvariti pravo na novčanu naknadu
Do 10. februara Koordinacija boraca, tačnije Savez boraca FBiH i HVO, trebala bi da se izjasni o do sada usaglašenoj verziji izmjena Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, tako da se u skorije vrijeme može očekivati da se izmjene nađu u Parlamentu FBiH, rekao je za Faktor Mirza Terzo iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja.
06.02.2021. u 08:07
get url
text
Protesti boraca Sarajevo

Izmjene se odnose na uvođenje u prava nezaposlenih demobilisanih boraca - povratnika u RS i boraca koji žive u Brčko distriktu, u smislu dobijanja egzistencijalne novčane naknade.

Žene umrlih demobilisanih boraca

U prava bi trebalo da se uvedu i žene umrlih demobilisanih boraca koje nemaju nikakvih primanja.

- Završna verzija izmjena Zakona o demobilisanim borcima je proslijeđena Koordinaciji boraca, tačnije Savezu boraca FBiH i HVO-u. Oni imaju rok do 10. februara da se izjasne o predloženoj verziji. Održat će se s njima još jedan zajednički sastanak, a potom će se usaglašena verzija izmjena zakona o demobilisanim borcima poslati premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću. Možemo u što skorije vrijeme očekivati slanje izmjena Zakona u parlamentarnu proceduru - govori Terzo.

Podsjeća da nakon smrti federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića, na Vladi FBiH u ime Ministarstva može istupati jedino premijer FBiH, predlagati zakone, odluke...

VEZANI TEKST - Izmjene Zakona o demobilisanim borcima u Parlamentu FBiH naredne godine

- Po dobijanju verzije zakona, vjerovatno će premijer Novalić zatražiti sastanak sa predstavnicima boraca i Federalnog ministarstva za boračka pitanja. Izmjene Zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica se odnose na žene umrlih boraca koje nemaju nikakvih primanja, ali i demobilisane borce koji žive u RS-u i Brčko distriktu, to su te tri kategorije - govori Terzo i dodaje:

- Naša želja je da se u Zakon uvedu žene umrlih demobilisanih boraca, navjerovatnije koje imaju 57 godina i više, a koje nemaju nikakvih primanja. One bi imale pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu po uvjetima koje ispunjavaju njihovi muževi. Također, u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu želimo uvesti nezaposlene borce sa područja RS-a i Brčko distrikta bez obzira na njihove godine, a koji bi primali novčane naknade svaki mjesec sa nivoa Federacije. Bio sam u Brčko distriktu, pričao sa borcima. Želimo da se tim ljudima pomogne jer u Brčko distriktu nema kantona kao u Federaciji i tamo nema ko da donese zakon o dopunskim pravima demobilisanih boraca, a kojima bi se regulisala i egzistencijalna novčana naknada.

U Brčko distriktu ima između 750 i 850 boraca

Razgovarali smo i sa Sabahudinom Ramićem, predsjednikom Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH.

- U Savezu boraca FBiH imamo Upravni odbor 10. februara i pokušat ćemo da se usaglasimo što se tiče uvođenja u prava naših boraca iz Brčko distrikta i RS-a. Ne baratamo pouzdanim informacijama koliko je naših boraca tamo. Naša neka procjena je da ih ima između 1.900 i 2.350. Pripadnika Armije RBiH i HVO-a u Brčko distriktu ispod 57 godina ima između 750 i 850. Moramo da znamo, da ako uvodimo u pravo supruge umrlih demobilisanih boraca da izdefinišemo isto tako da li će se uzimati u obzir godine preminulog supruga ili godine supruge. Mi imamo svoje, a Federalno ministarstvo za boračka pitanja neko svoje stajalište. Treba imati u vidu da ćemo u narednih pola godine imati naših saboraca koji su zbog pandemije otpušteni prošle godine s posla, a koji će doći u pravo za egzistencijalnu novčanu naknadu. Njih će biti od 1.000 do 1.500. Sve to moramo uzeti u obzir i naći balans. Nadam se da ćemo do kraja februara usaglasiti sve ovo - rekao nam je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.