open-navfaktor-logo
search
Promijenili odluku
Izrael dopustio ulazak u zemlju američkoj kongresnici Rashidi Tlaib
Podsjetimo, jučer je pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelski premijer Benjamin Netanyahu saopćio da neće dopustiti Tlaib i njenoj demokratskoj kolegici u Kongresu, Ilhan Omar, da posjete Izrael
16.08.2019. u 15:41
get url
text

Izrael je danas dopustio američkoj kongresnici Rashidi Tlaib, kritičarki izraelske politike prema Palestincima, da posjeti porodicu na okupiranoj Zapadnoj obali na humanitarnoj osnovi nakon što joj je zabranjena zvanična posjeta Izraelu.

Pod pritiskom američkog predsjednika Donalda Trumpa, izraelski premijer Benjamin Netanyahu saopćio je jučer da neće dopustiti Tlaib i njenoj demokratskoj kolegici u Kongresu, Ilhan Omar, da posjete Izrael.

Netanyahu je, ipak, kazao da je Tlaib podnijela zahtjev da posjeti porodicu na humanitarnoj osnovi i da će ga Izrael razmotriti sve dok on obećava da neće promovirati bojkot protiv Izraela.

Tlaib i Omar izrazile su podršku propalestinskom pokretu BDS koji se protivi izraelskoj okupaciji i politici prema Palestincima na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Po izraelskom zakonu, pristalicama BDS-a može se zabraniti ulazak u Izrael.

Tlaib je jučer poslala pismo izraelskom ministarstvu unutrašnjih poslova tražeći dozvolu vize za obilazak rodbine, uključujući i njenu baku koja je u devedesetim godinama života.

To bi joj mogla biti posljednja prilika da je vidi, tvrdi ona u pismu.

- Ja ću poštovati sva ograničenja i neću promovirati bojkot protiv Izraela tokom posjete - piše Tlaib u zahtjevu, koji je kružio na websiteu Ynet i u drugim izraelskim medijima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi u saopćenju da je "odlučilo u petak da odobri ulazak američkoj kongresnici Rashidi Tlaib radi humanitarne posjete 90-godišnje bake."

Ured Tlaib nije bio odmah dostupan radi komentara, i i nije bilo odmah jasno kada bi ona mogla otputovati.

Tlaib i Omar prve su dvije muslimanke izabrane u Kongres, a Tlaib koja je rođena u Detroitu, također je prva palestinsko-američka kongresnica.

Obje su članice progresivnog krila stranke i žestoki su kritičari i Trumpove i izraelske politike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.