open-navfaktor-logo
search
Nasilje
Izraelska policija ponovo intervenisala tokom jutarnje molitve u Al-Aksi, palicama tukli vjernike
Izraelske snage sigurnosti u petak ujutro su ponovo intervenisale u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) i napale palestinske vjernike.
07.04.2023. u 09:46
get url
text

Izraelska policija intervenisala je palicama kod kapije Hutta na području Starog grada. Izraelska policija poduzela je intenzivne sigurnosne mjere prije džuma-namaza.

Postavili su barijere na putevima koji vode do Al-Akse u zoni Starog grada.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama i izjavama očevidaca, izraelska policija intervenisala je pendrecima na kapiji Hutta u Al-Aksi dok su vjernici uzvikivali slogane dok su išli na jutarnju molitvu.

Izraelska policija je u srijedu upala u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu i privela stotine muslimanskih vjernika. Izraelska policija je upotrijebila suzavac i gumene metke.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.