open-navfaktor-logo
search
Brutalnost na djelu
Izraelska vojska bojevom municijom pucala na demonstrante u Gazi, povrijeđeno 14 osoba
Najmanje 14 palestinskih demonstranata povrijeđeno je nakon što je izraelska vojska pucala na njih u Pojasu Gaze u srijedu, kazali su medicinski izvori i očevici, javlja Anadolu Agency (AA).
25.08.2021. u 22:38
get url
text

Medicinski radnici su pružili pomoć demonstrantima koji su povrijeđeni gumenim mecima i suzavcima tokom protestne šetnje koju su organizovale Nacionalne i islamske snage, koalicija palestinskih političkih organizacija.

Ministarstvo zdravlja u Gazi u saopćenju je navelo da je pet osoba ranjeno bojevim mecima, dvije osobe gumenim mecima, a preostalih sedam zadobilo je lakše povrede pod utjecajem djelovanja suzavaca.

Cilj protesta je skrenuti pažnju javnosti na probleme Palestinaca, osuditi izraelsku opsadu te pozvati na obnovu Gaze nakon 11-dnevne izraelske agresije izvedene u maju.

- Naše aktivnosti se nastavljaju sve dok ne bude uklonjena izraelska opsada koja je nametnuta Gazi - rekao je u obraćanju na protestu Muhammad al-Hindi, čelnik grupe Islamski džihad.

Izrael od 2006. godine pod kopnenom, pomorskom i zračnom blokadom drži Pojas Gaze, koji ima blizu 2,1 miliona stanovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.