Ponedjeljak, 08.08.2022.

Izraelski vojnici srušili kuće i šatore palestinskih beduina na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici srušili su 16 kuća palestinskih beduina na okupiranoj Zapadnoj obali.

Eid Abu Khamis iz Palestinskog vijeća za borbu protiv židovskih naselja kazao je da su izraleske snage srušile kuće i šatorska naselja koja su pripadala palestinskim beduinima na području između gradova Jerihon i Hebron.

Istakao je da su izraelski vojnici upali u selo Ayn al-Hijle u Jerihonu u kojem žive beduini, dodajući da je izraelska vojska pomenuto područje, uključujući i selo, proglasila "zatvorenom vojnom zonom".

Izraelski vojnici su u tom selu srušili osam kuća i šatora palestinskih beduina.

Khamis je izjavio da je ovaj postupak dio šireg plana izraelske aneksije doline Jordana na Zapadnoj obali.

Također, prema informacijama očevidaca, izraelski vojnici u selu u Hebronu u kojem su živjeli palestinski beduini srušili su osam kuća i šatora, tvrdeći da nisu imali dozvolu za gradnju.

Izrael iz različitih razloga često ruši palestinske domove i objekte u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali koje su zauzeli 1967. godine.

Lokalni izvori tvrde da su izraelske snage samo prošle godine srušile 521 kuću ili objekat koji su pripadali Palestincima u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca s liderom opozicije Bennyjem Gantzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh