open-navfaktor-logo
search
Nastavljen teror
Izraelski vojnici srušili kuće i šatore palestinskih beduina na Zapadnoj obali
Izraelski vojnici srušili su 16 kuća palestinskih beduina na okupiranoj Zapadnoj obali.
03.06.2020. u 20:46
get url
text

Eid Abu Khamis iz Palestinskog vijeća za borbu protiv židovskih naselja kazao je da su izraleske snage srušile kuće i šatorska naselja koja su pripadala palestinskim beduinima na području između gradova Jerihon i Hebron.

{$galerijaFotografija}

Istakao je da su izraelski vojnici upali u selo Ayn al-Hijle u Jerihonu u kojem žive beduini, dodajući da je izraelska vojska pomenuto područje, uključujući i selo, proglasila "zatvorenom vojnom zonom".

Izraelski vojnici su u tom selu srušili osam kuća i šatora palestinskih beduina.

Khamis je izjavio da je ovaj postupak dio šireg plana izraelske aneksije doline Jordana na Zapadnoj obali.

Također, prema informacijama očevidaca, izraelski vojnici u selu u Hebronu u kojem su živjeli palestinski beduini srušili su osam kuća i šatora, tvrdeći da nisu imali dozvolu za gradnju.

Izrael iz različitih razloga često ruši palestinske domove i objekte u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali koje su zauzeli 1967. godine.

Lokalni izvori tvrde da su izraelske snage samo prošle godine srušile 521 kuću ili objekat koji su pripadali Palestincima u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošlog mjeseca s liderom opozicije Bennyjem Gantzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Izraelski vojnici srušili su 16 kuća palestinskih beduina
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.