open-navfaktor-logo
search
Tvrde da su se branili
Izraelski vojnici ubili dva Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali
Izraelske snage su ubile dva Palestinca u blizini ilegalnog jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.
11.04.2023. u 16:34
get url
text

U saopćenju izraelske vojske tvrdi se da je izveden oružani napad na izraelski sigurnosni punkt u Elon Morehu, ilegalnom jevrejskom naselju u blizini grada Nablusa na sjeveru Zapadne obale.

U saopćenju se dodaje da su četiri Palestinca otvorila vatru iz vozila u pokretu.

Navodi se da su dva Palestinca poginula kada su izraelski vojnici uzvratili paljbom, a druge dvije osobe pobjegle su i moguće je da su ranjene.

U saopćenju se navodi da izraelske snage nisu zadobile bilo kakve povrede, te da su pronađena tri komada oružja, korištena u napadu.

Desetine izraelskih doseljenika u utorak su nasilno ušli u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) za vrijeme jevrejskog praznika Pesaha, tvrde očevici.

Očevici navode da je izraelska policija ispratila grupe doseljenika u dvorište Al-Akse kroz Mughrabi kapiju na zapadnom zidu džamije.

Nakon što su izraelske snage upale u Al-Aksu i izbacile vjernike iz kompleksa džamije prošle sedmice, tenzije širom palestinske teritorije su porasle. Izraelske racije su bile povod raketnim napadima iz Pojasa Gaze i Libana na što su Izraelci odgovorili zračnim udarima.

Palestinci optužuju Izraelce za sistematsko judaiziranje istočnog Al-Qudsa, gdje je smještena Al-Aksa, treće najvažnije muslimansko sveto mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.