open-navfaktor-logo
search
Presuda
Izrečena najteža kazna: Dvojici američkih studenata doživotni zatvor zbog ubistva policajca u Italiji
Dvojica američkih studenata proglašeni su krivim za ubistvo italijanskog policajca koje se dogodilo u julu 2019. godine u Rimu te su osuđeni na doživotni zatvor.
06.05.2021. u 08:50
get url
text
Snimak iz jula 2019.

Porota u Rimu proglasila ih je krivim kasno u srijedu.

Finnegan Lee Elder, koji je u vrijeme ubistva imao 19 godina, priznao je da je nožem probo policajca Marija Cerciella Regu u ranim jutarnjim satima 26. jula 2019., dok se njegov prijatelj Gabriel Christian Natale-Hjorth, koji je tada imao 18 godina, svađao sa drugim policajcem.

Dvojica Amerikanaca tvrdila su da su djelovali u samoodbrani jer su smatrali da su policajci, koji nisu nosili uniforme, ustvari lopovi koji su ih željeli opljačkati nakon neuspješnog pokušaja kupovine droge.

Dvojica Amerikanaca, koji su u trenutku hapšenja imali 19 i 18 godina, rekli su da su ih policajci prvo napali, piše CNN.

Sud je odbacio njihova svjedočenja te ih osudio na najtežu moguću kaznu u Italiji.

Rosa Maria Esilio, Regina udovica, na presudu je odgovorila da se mogu zahvaliti radu sudija, pravnicima i "svim ljudima koji su zaista stajali uz Marija jer su ga poznavali, jer je bio sin svih, jer je bio karabinjer svih".

Elderov advokat Renato Borzone opisao je ishod kao "sramotu za Italiju" i rekao novinarima da planira uložiti žalbu.

- Ova rečenica predstavlja sramotu za Italiju, sa porotom koja ne želi vidjeti šta je izneseno tokom istrage i na suđenju. Nikad nisam vidio takvu ogorčenost. Žalit ćemo se. Govorimo o 19-togodišnjem mladiću koji je napadnut - dodao je.

Tužiteljica Maria Sabina Calabretta tvrdila je da bi, s obzirom na okolnosti slučaja, njih dvojica trebala dobiti maksimalnu kaznu dozvoljenu talijanskim zakonom. Italija nema smrtnu kaznu.

Osuđenici na doživotni zatvor mogu biti uslovno pušteni na slobodu nakon odslužene 21 godine i to u slučaju dobrog vladanja.

Mladi Amerikanci proglašeni su krivim i za pokušaj iznude, napad, opiranje javnom službeniku te nošenje noža bez opravdanog razloga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.