Firma Tareks, koja djeluje u sklopu turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga, u Tursku će transportovati tri hiljade tona mesa, koje će biti izvezeno iz Bosne i Hercegovine u tu zemlju. Direktor Tareksa Adem Tatli je tim povodom kazao da je ova firma, čija je glavna djelatnost stočarstvo, osnovana prije dvije sedmice u Bosni i Hercegovini.

-Naša firma će u Tursku vršiti izvoz tri hiljade tona mesa - kazao je Tatli, dodajući da firma djeluje u sklopu Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga povezane sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske.

Istakao je da već ovog mjeseca planiraju početi sa izvozom mesa, napominjući da će što prije završiti izvoz ugovorene kvote mesa u Tursku za 2019. godinu. Dodao je da će ova firma, koja se trenutno bavi izvozom mesa, raditi i na drugim projektima u poljoprivrednom sektoru. Tatli je istakao da poljoprivredne kreditne zadruge, u sklopu kojih djeluje ova firma, djeluju i u drugim zemljama, kao što su Iran, Katar, Kina i Bugarska. Naglasio je da firma Tareks namjerava u narednom periodu doprinositi razvoju cijele društvene zajednice.

-Nećemo se baviti samo izvozom mesa u Tursku. U narednom periodu planiramo da poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini podijelimo krupnu stoku, ovdje obavimo klanje stoke i potom meso izvezemo u Tursku - kazao je Tatli.

Istakao je da se projekat provodi u saradnji sa Vijećem ministara BiH i Ziraat bankom.

-Krupnu stoku ćemo distribuirati poljoprivrednicima u Bosni i Hercegovini. Trenutni cilj nam je 15 hiljada grla. Ova krupna stoka neće biti izvezena samo u Tursku, nego možda i u Evropu - rekao je Tatli.

Na kraju je podsjetio da Poljoprivredne kreditne zadruge imaju 1.700 filijala u ukupno 17 regija s budžetom od sedam milijardi eura, dok pod njihovim okriljem djeluje ukupno 14 firmi.