open-navfaktor-logo
search
Susjedi nezadovoljni
Japan odlučio u more ispustiti milion tona kontaminirane vode iz Fukushime
Japanska vlada objavila je danas da planira pustiti u more više od milion tona prečišćene radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima.
13.04.2021. u 08:33
get url
text
Fukushima
get url
text

Ovaj potez, nakon više od deset godina od nuklearne katastrofe, zadaće još jedan udarac ribarskoj industriji u Fukushimi, koja se godinama protivila takvom koraku.

Radovi na puštanju vode započet će za otprilike dvije godine, rekla je vlada, a očekuje se da će čitav proces trajati decenijama.

- Uz pretpostavku striktnog pridržavanja regulatornih standarda koji su uspostavljeni, izabrali smo puštanje vode u ocean - navela je vlada u izjavi nakon što su nadležni ministri formalizirali odluku.

Voda se mora ponovo filtrirati kako bi se uklonili štetni izotopi i razrijeđivat će se u skladu s međunarodnim standardima prije bilo kakvog ispuštanja.

Ova odluka vjerovatno će naljutiti susjede poput Južne Koreje, piše CNN.

Odluka dolazi oko tri mjeseca uoči odgođenih Olimpijskih igara kojima će domaćin biti Tokio, a neki događaji planirani su na udaljenosti od samo 56 kilometara od olupine.

Odlaganje kontaminirane vode iz postrojenja Fukushima Daiichi, kojim upravlja Tokyo Electric Power, pokazalo se velikim problemom za Japan dok provodi višedecenijski projekt razgradnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.