Općinski sud u Sarajevu, na prijedlog Tužilaštva, produžio je pritvor za još dva mjeseca osumnjičenima Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić.

- Pritvor je produžen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo - izjavila je za medije glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Podsjećamo, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković i direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida Suada Nožić uhapšeni su u policijskoj akciji “Memori”.

Mešković je osumnjičen da je od jula 2017. organizovao grupu ljudi u okviru Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u sklopu kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karata, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Akcija “Memori” izvedena je pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Akcija je provedena na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.