Ona je bila pozitivna na marihuanu na američkim olimpijskim kvalifikacijama, zbog čega bi mogla ostati bez plasmana u Tokio, piše u četvrtak The New York Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Dvadesetjednogodišnja Richardson trijumfovala je u utrci na 100 metara tokom olimpijskih kvalifikacija koje su održane prošlog mjeseca.

Nešto ranije ove godine, tačnije u aprilu, postala je šesta najbrža žena na svijetu na mitingu na Floridi s vremenom od 10,72 sekunde.

Marihuana je na popisu zabranjenih supstanci Svjetske antidoping agencije (WADA), a pozitivan rezultat može rezultirati suspenzijom u trajanju od mjesec do dvije godine.

Ako se potvrdi da je informacija tačna, Richardson će ostati bez pobjede i učešća na Olimpijskim igrama, čak i ako dobije i minimalnu kaznu s obzirom na to da Igre počinju 23. jula.

Njeno mjesto zauzeti će lošije plasirana takmičarka, a New York Time je prenio informaciju kako su druge finalistice na 100 metara obaviještene da su promovisane za jedno mjesto u konačnom poretku utrke.