open-navfaktor-logo
search
Posjetio Kijev
Joe Biden: Putin je mislio da je Ukrajina slaba, ali je poražen
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin mislio da je Ukrajina slaba, ali da je poražen u ratu u toj zemlji.
20.02.2023. u 22:37
get url
text

Biden je danas, uoči posjete Poljskoj, stigao u iznenadnu posjetu Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, kako bi pokazao podršku ratom pogođenoj zemlji.

- Putin je mislio da je Zapad podijeljen i Ukrajina slaba. Mislio je da će moći duže izdržati od nas. On je poražen. Nakon godinu smo ovdje sa ukrajinskim narodom - naveo je Biden u poruci na Twitteru.

On je tokom boravka u Kijevu najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 500 miliona dolara.

- Osigurali smo 700 tenkova, hiljade oklopnih vozila, 1.000 artiljerijskih sistema, više od dva miliona metaka artiljerijske municije, više od 50 naprednih lansirnih raketnih sistema, protivbrodskih i protivzračnih sistema. Sve za odbranu Ukrajine. I tu ne računam ostalih pola milijarde dolara kojih ćemo vam dati danas i sutra - rekao je Biden na konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Biden je najavio slanje artiljerijske municije za HIMARS i haubice, kao i protivtenkovskih raketnih sistema Javelin i nadzornih radara, u cilju "zaštite ukrajinskog naroda".

On je tokom posjete Kijevu najavio milijarde dolara pomoći budžetu Ukrajine za pružanje usluga građanima.

- Koliko god da traje, borba za slobodu je vrijedna ratovanja - rekao je Biden.

Biden je takođe napomenuo da će Washington ove nedjelje uvesti dodatne sankcije ruskim kompanijama i elitama koje pokušavaju da izbjegnu sankcije uvedene Moskvi, rekavši da njegovo prisustvo u Kijevu pokazuje podršku SAD-a nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.