Biden je danas, uoči posjete Poljskoj, stigao u iznenadnu posjetu Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, kako bi pokazao podršku ratom pogođenoj zemlji.

- Putin je mislio da je Zapad podijeljen i Ukrajina slaba. Mislio je da će moći duže izdržati od nas. On je poražen. Nakon godinu smo ovdje sa ukrajinskim narodom - naveo je Biden u poruci na Twitteru.

On je tokom boravka u Kijevu najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 500 miliona dolara.

- Osigurali smo 700 tenkova, hiljade oklopnih vozila, 1.000 artiljerijskih sistema, više od dva miliona metaka artiljerijske municije, više od 50 naprednih lansirnih raketnih sistema, protivbrodskih i protivzračnih sistema. Sve za odbranu Ukrajine. I tu ne računam ostalih pola milijarde dolara kojih ćemo vam dati danas i sutra - rekao je Biden na konferenciji za novinare sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Biden je najavio slanje artiljerijske municije za HIMARS i haubice, kao i protivtenkovskih raketnih sistema Javelin i nadzornih radara, u cilju "zaštite ukrajinskog naroda".

On je tokom posjete Kijevu najavio milijarde dolara pomoći budžetu Ukrajine za pružanje usluga građanima.

- Koliko god da traje, borba za slobodu je vrijedna ratovanja - rekao je Biden.

Biden je takođe napomenuo da će Washington ove nedjelje uvesti dodatne sankcije ruskim kompanijama i elitama koje pokušavaju da izbjegnu sankcije uvedene Moskvi, rekavši da njegovo prisustvo u Kijevu pokazuje podršku SAD-a nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.