open-navfaktor-logo
search
Bogohulne riječi
Južnoafrička Republika: Ministar policije se izvinio zbog antimuslimanskih komentara
Ministar policije Južnoafričke Republike Bheki Cele je uputio izvinjenje muslimanskoj zajednici u toj zemlji zbog bogohulnih riječi jednog policajca tokom privođenja vjernika zbog kršenja mjera uvedenih tokom pandemije koronavirusa.
27.04.2020. u 10:03
get url
text
get url
text

Njegovo izvinjenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što je na društvenim mrežama objavljen videosnimak na kojem se vidi kako policajci u subotu privode 24 muslimanska vjernika u provinciji Mpumalanga. Na kraju snimka može se čuti kako jedan od policajaca pita vjernike: "Da li ste vi možda veći od predsjednika? Je li Muhammed veći od predsjednika?".

Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa je 27. marta saopćio da su uvedene restriktivne mjere zbog pandemije koronavirusa. Policija je saopćila da su privedeni vjernici kršili propise koji se odnose na karantinu i zabranu okupljanja zbog čega će protiv njih biti pokrenuta optužnica ili će biti novčano kažnjeni.

Portparol policije Vishnu Naidoo je u saopćenju naveo da su riječi koje je uputio policijski službenik potpuno neprihvatljive te da nije trebalo doći do incidenta. Istakao je također da je policijska uprava zatražila da se cijeli slučaj istraži te da osoba ili osobe koje su iznijele uvredljive riječi budu identificirane i kažnjene. Južnoafrička Republika je među afričkim zemljama koje imaju najveći broj infekcija COVID-19, sa 4.546 potvrđenih slučajeva i 87 umrlih.

Muslimani čine oko 3,5 posto od 57 miliona stanovnika ove afričke zemlje.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.