open-navfaktor-logo
search
KO PODUČAVA DJECU
Kako god okrenete, svi putevi vode do Gülena
U samo godinu dana “Bosna Sema” prvo je prešla na američku zastavu, a zatim na britansku
31.08.2018. u 17:12
get url
text
Amina ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Početkom 2018. godine u sarajevskoj Vijećnici svečano je najavljeno otvaranje britanskih obrazovnih institucija “Richmond Park Education” u Bosni i Hercegovini, odnosno preuzimanje institucija koje su samo godinu prije preuzele američke institucije “Global Education”, prenosi Stav.

No, ova vlasnička zavrzlama dobiva na smislu ako podsjetimo da su se ove obrazovne institucije nekada zvale “Bosna Sema”, za koje je do sada više puta argumentirano pisano da pripadaju terorističkoj organizaciji Fethullaha Gülena (FETÖ). Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, koji je organizirala upravo FETÖ, “Bosna Sema” institucije počele su raditi na prikrivanju svoje povezanosti s Fethullahom Gülenom.

Do zaoštravanja odnosa s turskim vlastima, “Bosna Sema” institucije nisu krile svoj odnos prema Gülenu, pa su tako javno u intervjuima izjavljivali da su “u Bosnu došli jer je to tražio Gülen”, u školama su se čitale Gülenove knjige, učenici su nagrađivani prema znanju o Gülenu i slično. Međutim, nakon pogoršanja odnosa u Turskoj, naročito nakon pokušaja državnog udara, “Bosna Sema” institucije trudile su se na sve načine prikriti svoju odanost vođi terorističke organizacije Gülenu. I ne samo “Bosna Sema”, isto su radili i ostali koji su do tada javno bili odani Gülenu. Tako se na portalu Novo vrijeme nakon 2015. godine Fethullah Gülen prestao pojavljivati, a Fondacija “Izvor nade” prestala je spominjati da su bili partneri s organizacijom “Kimse yok mu”, koja je u Turskoj zatvorena zbog povezanosti s terorističkom organizacijom FETÖ.

Ako se vratimo na obrazovne institucije “Bosna Sema”, koje su 1999. godine registrirane u Bosni i Hercegovini, osnivači su bili Eşref Demir, Ali Dokumaci i Halil Ibrahim Bayram. Godinu nakon, u registar je upisan i Fatih Gursoy. U maju 2006, 2009. i 2011, u decembru 2011, u maju 2012, septembru 2013, 2014. i 2015. godine, te u aprilu kao i u oktobru 2016. godine dolazi do promjena u imenima lica koja su ovlaštena za zastupanje obrazovnih institucija “Bosna Sema”.

Ukupan iznos sredstava osnivača 1999. godine iznosi 1.000 KM, dok već 2009. osnovni kapital iznosi 252.899 KM. Također, u spomenutom periodu dolazi i do određenih promjena među osnivačima, ali se uglavnom radi o rotaciji istih imena. Međutim, u aprilu 2016. godine, kada su “Bosna Sema” institucije počele dokazivati da nemaju nikakvu vezu s Gülenom, po prvi put se među osnivačima pojavljuju i građani Bosne i Hercegovine, odnosno Sead Ahmić, Sabahudin Džemić i Hermin Kapetanović. Krajem 2016. godine “Bosna Sema” institucije preuzima “Global Education”, a ovlašteni za zastupanje su Cemil Kutay Tinmaz i Mustafa Đerahović.

U septembru 2017. godine kao ovlaštena lica upisani su Fatih Cingöz i Mehmet Kolukisa, obojica vjerni Gülenovoj ideologiji. Naime, već smo pisali da je Cingöz bio vođa Gülenovog pokreta u sjevernom Iraku te da je bio na čelu obrazovnih institucija “Feza” u Erbilu, dok je Kolukisa bio direktor obrazovnih institucija “Hay” u Danskoj, za koje su i danski mediji pisali da su povezane s Gülenom.

Na kraju, u maju 2018. godine, ove škole preuzima britanski “Stirling Education” s izvršnim direktorom Marcom Cooperom, koji najavljuje i promjene. Međutim, već na početku promjene nisu bile vidljive, pa tako za direktora škola imenuju Hermina Kapatanovića, koji je 2016. godine bio upisan kao osnivač “Global Educationa”, a Sabahudin Džemić, koji je 2016. bio generalni direktor “Bosna Sema” i jedan od osnivača, postaje direktor osnovne škole “Richmond Park” u Zenici.

Ali Oge sadašnji je direktor srednje škole “Richmond Park” u Tuzli, a 2015. godine bio je direktor Međunarodne škole u Sarajevu. Trenutni direktor srednje škole u Bihaću Fatih Keskin 2015. godine bio je direktor “Una Sana” koledža “Bosna Sema” institucija. Iako su već nakon pokušaja državnog udara, u nadi da će izbrisati tragove Gülena, smijenili određene ljude, i dalje u ovim ustanovama nalaze profesori koji zastupaju Gülenovu ideologiju.

Na svečanom predstavljanju “Stirling Educationa” spominje se “Stirling Education Fund” kao međunarodna grupa za obrazovanje.

Kao osnivač “Richmond Park Educationa” u sudskom registru navodi se “Stirling Holdco 2 LLC” iz Luksemburga. U registrima u Luksemburgu stoji da je firma osnovana u novembru 2017. godine s kapitalom od 12 hiljada eura. Također, tu je i “Stirling Holdco 1”, koje su povezane sa “Stirling Education Fund”, a kojim upravlja “Stirling GP”. Ime koje se spominje u ove četiri firme jeste Mohammed Iqbal. Ipak, priči ni tu nije kraj. Naime, kao vlasnik “Stirling GP-a” navodi se “MBU Capital Limited” sa sjedištem u Engleskoj. Osnivač “MBU Capital Limiteda” jeste Mohammed Iqbal, a izvršni direktor Mark Cooper, odnosno izvršni direktor “Stirling Educationa” u Bosni i Hercegovini.

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je spisak pravnih lica koja su zaključno s krajem juna ove godine imala više od 50 hiljada dugovanja poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, a među njima su i dvije škole koje pripadaju ovim obrazovnim institucijama, i to Tursko‑bosanski Sarajevo koledž i Međunarodna srednja škola – International High School. Ove dvije škole zajedno duguju 458.351,46 KM.

Pitanje je ko nam zaista obrazuje djecu. U samo godinu dana “Bosna Sema” prvo je prešla na američku zastavu, a zatim na britansku. Od svog osnivanja pa do sada ukupno su 19 puta izvršili promjene u sudskom registru. Imena, vlasnici, zastave mijenjaju se, dok struktura u školama ostaje ista, uz to i rastu dugovanja prema našoj državi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.