VEZANI TEKST - Najslabiji rezultat CDU-a od Drugog svjetskog rata, velik uspjeh Zelenih

Scholz je u obraćanju nakon objavljivanja prvih izlaznih anketa kazao da su ovi izbori "veliki uspjeh" za SPD.

- Zadovoljan sam što su građani ove zemlje glasali na način na koji su glasali. Naši građani žele vidjeti Olafa Scholza kao kancelara - rekao je.

Istakao je da su glasači ovim izbornim rezultatom jasno pokazali da žele promjenu vlasti.

Scholz je na kraju izrazio zahvalnost svim članovima SPD-a na velikoj podršci u posljednjih nekoliko sedmica te dodao da će čekati konačan rezultat izbora.

U Njemačkoj su danas održani parlamentarni izbori na kojima su glasači birali 20. saziv saveznog parlamenta, Bundestaga. Birališta, otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, zatvorena su u 18 sati.

Prve izlazne ankete pokazuju tijesnu utrku između konzervativnog bloka CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke (SPD).

Prema izlaznim anketama njemačkog televizijskog kanala ​​​​​​​ARD, konzervativni CDU/CSU i socijaldemokrate osvojili su po 25 posto glasova.

Prema tome, blok CDU/CSU je osvojio 8 posto manje glasova u odnosu na izbore 2017. godine. SPD je osvojio 4,5 posto više glasova u odnosu na prethodne izbore.

Zeleni su osvojili 15 posto glasova, što je više za 6,1 posto u odnosu na izbore od prije četiri godine.

VEZANI TEKST - Koje su koalicije moguće u Njemačkoj: Opcije su "Semafor", "Jamajka" i "Crveno-crveno-zeleno"

Prema izlaznim anketama, Slobodna demokratska stranka (FDP) i ekstremno desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) osvojile su po 11 posto glasova. Dok je FDP dobio 0,3 posto više glasova u odnosu na prethodne izbore, AfD je osvojio 1,6 posto manje glasova.

Lijeva stranka je na ovim izborima osvojila pet posto glasova, što je manje za 4,2 posto u odnosu na prethodne izbore.

Prema prvim izlaznim anketama, raspodjela mjesta u Bundestagu je sljedeća: CDU/CSU 200, SPD 197, Zeleni 119, FDP 87, AfD 87 i Lijeva stranka 39.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 47 stranaka, a pravo glasa imalo je oko 60,4 miliona birača.

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje će objaviti Izborna komisija očekuju se u ponedjeljak.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel, koja je vladala zemljom 16 godina, nije se ponovo kandidovala tako da se za poziciju kancelara utrkuju predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat za kancelara Njemačke ispred konzervativnog bloka CDU/CSU, 60-godišnji Armin Laschet, aktuelni ministar finansija, 63-godišnji Olaf Scholz iz Socijaldemokratske partije (SPD) i kandidatkinja Zelenih, 40-godišnja Annalena Baerbock.

Na izborima 2017. godine CDU/CSU je osvojio 32,9 posto glasova, SPD 20,5 posto, Alternativa za Njemačku (AfD) 12,6 posto, Slobodna demokratska stranka (FDP) 10,7 posto, Lijeva stranka 9,2 posto, a Zeleni 8,9 posto.