Transparency International BiH podnio je prijavu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH zbog zloupotrebe kampanje Univerzitetskog kliničkog centra RS-a "Svi pod jedan krov" u svrhu promocije kandidata SNSD-a.

Iz Transparency Internationala navode kako je zloupotreba kampanje UKC RS-a u političke svrhe "evidentna" te da su zato podnijeli dodatnu prijavu CIK-u.

- Naime, na brojnim bilbordima i plakatima kojima UKC RS poziva građane na ceremoniju otvaranja, nalaze se Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Dragan Bogdanić i Vlado Đajić, koji su ujedno kandidati SNSD-a na predstojećim izborima. Na taj način UKC RS vrši ličnu promociju kandidata ove stranke u toku izborne kampanje, iako je strogo zabranjeno finansiranje kampanje od strane javnih ustanova - stoji u saopćenju Transparencyja.

TI BiH je prethodno uputio zahtjev za dostavu informacija UKC RS, tražeći podatke o sredstvima utrošenim za ovu kampanju, kao i postupcima kojima je izvršena nabavka kreiranja i distribucije promotivnih materijala. 

- UKC RS je odbio dostaviti podatke o ukupnim troškovima ove kampanje, pozivajući se na zaštitu komercijalnih interesa treće strane i zakonsku odredbu koja omogućava prolongiranje roka za još 15 dana. Bez obzira na ovu odredbu, koja se često koristi za izbjegavanje dostave informacija, rukovodstvo UKC RS dužno je obavijestiti građane o cijeni ove reklamne kampanje, kao i o razlozima zbog kojih ona uključuje i promociju pojedinih kandidata na predstojećim izborima, imajući u vidu da se zbog velikog broja bilborda radi o veoma značajnim sredstvima - podsjećaju u Transparencyju.

Dodaju da UKC RS nastavlja praksu odbijanja dostavljanja informacija o tome na koji način raspolaže sredstvima, imajući u vidu da je TIBIH u maju ove godine već dobio sudski spor protiv te zdravstvene institucije zbog nedostavljanja podataka o javnim nabavkama.

- TI BiH još jednom podsjeća da javne ustanove, preduzeća i institucije i sredstva poreskih obveznika nisu svojina političkih partija, te da će svaki oblik zloupotreba javnih resursa u svrhu kampanje prijaviti nadležnim institucijama. TI BiH poziva i građane da prijave ovakve zloupotrebe, kao i sve zloupotrebe u vezi sa izbornim procesom, putem TI BiH Centra za pružanje pravne pomoći na broj telefona 0800 55555 - naglasili su u TI BiH.