open-navfaktor-logo
search
Pravosnažno
Kantonalni sud preinačio raniju presudu: Lejla Hatić i Hilmija Garibović oslobođeni optužbi
Kantonalni sud u Sarajevu preinačio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Sarajevu kojom su Lejla Hatić, supruga ranije osuđenog Mirze Hatića, te Hilmija Garibović bili proglašeni krivim za krivična djela iznuda i prevara i osuđeni na jedinstvene kazne u ukupnom trajanju od 11 godina zatvora.
30.03.2022. u 19:20
get url
text

Pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, Hatić i Garibović oslobođeni su od optužbi.

Presudu je donijelo tročlano Sudsko vijeće koje su činili sudija Jasenko Ružić, kao predsjedavajući Vijeća, te sutkinje Rozita Šimić i Indira Jahić.

Oni su, odlučujući po žalbama branilaca optuženih advokata Muhidina Kape i Alena Nakića, donijeli presudu kojom se preinačava ranija presuda Općinskog suda u Sarajevu u dijelu u kojem su optuženi bili proglašeni krivim za krivična djela koja su im stavljena na teret.

Također, presudom su oštećeni upućeni na parnicu, a optuženi su oslobođeni od plaćanja troškova sudskog postupka.

VEZANI TEKST - Općinski sud Sarajevo: Hilmija Garibović i Lejla Hatić ponovo osuđeni na 11 godina zatvora

Podsjetimo, ranijim presudama Općinskog suda u Sarajevu Hilmija Garibović bio je osuđen na pet godina i devet, odnosno osam mjeseci zatvora, a Lejla Hatić na pet godina i četiri mjeseca, a u koje im je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 5. maja 2015. godine do 19 juna iste godine.

Garibović i Hatić teretili su se za iznudu na štetu Mirze Dadića, zastupnika austrijske kompanije Swietelsky. Također su se teretili za prevaru na štetu Ilde Berberović, kojoj su, prema optužnici, za novac "sređivali" zaposlenje u "Elektroprivreddi.

Garibović je bio optužen i zbog nedozvoljenog držanja i nošenja pištolja.

Ranije je u istom predmetu Mirza Hatić osuđen na četiri i po godine zatvora. On je proglašen krivim za krivično djelo iznude, da je kao organizator grupe počinio i krivično djelo krađe, te nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i municije. Kaznu je skoro pa "odležao" u KPZ-u Zenica gdje se trenutno nalazi.

Mirza Hatić i ostali su uhapšeni i optuženi u maju 2015. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.