Snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Asssada uz zračnu podršku Rusije, a ignorišući Sporazum o Idlibu i dogovore iz Astane, preuzeli su kontrolu nad Khan Shaykhunom, koji je pretvoren u grad duhova. Režimske snage kojima su pomoć pružile i ruske snage i terorističke grupe koje podržava Iran, nedavno su pokrenule operaciju zauzimanja ovog distrikta. Khan Shaykhun pripada Idlibu, a u žižu svjetske javnosti došao je nakon napada hemijskim oružjem iz aprila 2017. kada je poginulo 100 ljudi.

Na sastanku u Astani održanom početkom maja 2017., kojem su prisustvovali lideri Turske, Rusije i Irana, Idlib je proglašen zonom deeskalacije sukoba, što se odnosi i na Khan Shaykhun. Međutim, režimske snage i njegovi saveznici nastavili su napadati Khan Shaykhun, kojeg je zbog napada, od februara do danas napustilo oko 112.000 civila, koliko je i živjelo u njemu.

Od 2014. godine bio je pod kontrolom različitih grupa, od opozicije do režimskih. Radi se o mjestu koje je od strateške važnosti režimskim snagama jer se nalazi na ruti puta M5 Halep - Damask. I dalje je meta stalnih napada, koji su intenzivirani od februara i zbog kojih su ovo sirijsko mjesto napustili njeni stanovnici. 

Informaciju o napuštanju Khan Shaykhuna potvrdio je direktor koordinacije za sirijsku borbu Muhammed Hallaj. Prema njegovim riječima, od 9. februara iz Khan Shaykhuna je raseljeno 112.000 civila. Poručio je da u ovom sirijskom gradu gotovo da nema civila. Hallaj je ranije izjavio da su mete napada sirijskih snaga i ruske avijacije, bile i škole, zdravstveni i centri civilne zaštite i pekare. 

Od februara, prema podacima sirijske opozicije, poginulo je 125 civila. Među njima je i Enes Diyab koji je bio i dopisnik Anadolu Agency.