open-navfaktor-logo
search
Šojgu iznio optužbe
Kijev osudio ruske tvrdnje da Ukrajina planira napad "prljavom bombom"
Ukrajina je osudila neutemeljene tvrdnje Rusije da bi Kijev mogao upotrijebiti "prljavu bombu" - konvencionalni eksploziv pomiješan s radioaktivnim materijalom.
24.10.2022. u 08:55
get url
text

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da to znači da bi Rusija mogla pripremati napad ove vrste. Ukrajinski saveznici također su odbacili tvrdnje, a oglasili su se i iz Bijele kuće i saopćili da odbacuju tvrdnje da bi Ukrajina mogla koristiti takvu vrstu bombe.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu spomenuo je da bi Ukrajina mogla koristiti "prljavu bombu", u razgovoru sa svojim britanskim kolegom Benom Wallaceom, piše BBC.

Rekao je da je "zabrinut zbog mogućih provokacija Kijeva koje uključuju korištenje prljave bombe".

U nedjelju je ruski ministar odbrane također održao niz telefonskih razgovora s ministrima odbrane SAD-a, Francuske i Turske, izražavajući zabrinutost Moskve. Nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili optužbe.

Odgovarajući na to, predsjednik Zelenski je optužio Rusiju da je "izvor svega prljavog što se može zamisliti u ovom ratu".

Rekao je da Rusija prijeti svijetu "radijacijskom katastrofom" u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju je zauzela te je također govorio o prijetnjama Moskve da će detonirati veliku branu u južnoj Ukrajini, dok Kremlj negira optužbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.