open-navfaktor-logo
search
Sjeverna Koreja
Kim Jong-un se ponovo "igra" s interkontinentalnim raketama
Sjeverna Koreja jučer je lansirala nešto što se čini da je interkontinentalna balistička raketa, zaključile su vlade Japana i Južne Koreje, što bi bilo prvo lansiranje dugog dometa Pjongjanga od 2017. godine.
25.03.2022. u 13:25
get url
text

Državna televizija Sjeverne Koreje prikazala je lidera Kim Jong-una dok uspješno vodi probno lansiranje novog "moćnog oruđa za nuklearni napad" nazvanog "Hwasong-17" interkontinentalna balistička raketa (ICBM).

Pjongjang je tvrdio da je izveo test kako bi "osigurao naučnu i tehničku pouzdanost brze operacije (Hwasong-17) u ratnim uslovima", budući da susjedne zemlje i SAD osuđuju lansiranje kao veliku provokaciju, piše NK News.

To je prvi potpuni ICBM test Sjeverne Koreje od novembra 2017. i smatra se njihovom najvećom nuklearnom raketom. Prvi put je otkriven na vojnoj paradi u oktobru 2020.

- Neophodno je jasno staviti do znanja da će ko god pokuša da naruši sigurnost naše države skupo platiti. Naša državna odbrambena sposobnost izvršit će temeljite pripreme za dugu konfrontaciju s američkim imperijalizmom na temelju ogromne vojno-tehničke snage nepokolebljive čak i na bilo kakvu vojnu prijetnju i ucjenu - navodno je rekao Kim dok je nadgledao lansiranje, prenosi Rodong Sinmun.

Dodao je da su "strateške snage DNRK-a u potpunosti spremne da temeljno provjere i obuzdaju svaki opasan vojni pokušaj američkih imperijalista", te da će "novo strateško oružje DNRK-a jasno pokazati moć strateške snage cijelom svijetu".

Južnokorejski združeni štabovi (JCS) saopćili su da je projektil preletio 671 milja (1.080 km) i dostigao visinu od 3.853 milje (6.200 km). Japansko ministarstvo odbrane saopćilo je da je vrijeme leta trajao oko 71 minutu i da je projektil pao 93 milje (150 km) zapadno od obale poluostrva Toshima u Hokkaidu, unutar japanske ekskluzivne ekonomske zone (EEZ).

Sjeverna Koreja je u svom izvještaju navela slične brojke, navodeći da je letjela 67 minuta, dostigla visinu od 3.882,3 milje (6.248,5 km) i sletjela 677 milja (1.090 km) od lokacije lansiranja na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu.

Izvještaj od petka nije detaljno naveo predviđeni maksimalni domet projektila, ali je veći od ICBM-a "Hwasong-15" za koji su državni mediji rekli da je 2017. dizajniran posebno da pogodi "cijelo" kopno SAD-a.

- Interkontinentalna balistička raketa je probno ispaljena vertikalno s obzirom na sigurnost susjednih država - rekla je Sjeverna Koreja u petak, uprkos japanskom gnjevu zbog pada projektila u njene vode.

Reakcije međunarodne zajednice bile su brze i oštrije od prethodnih 10 raketnih testova Pjongjanga ove godine.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in "snažno je osudio" lansiranje kao "ozbiljnu prijetnju", a japanski ministar vanjskih poslova i američki državni sekretar nazvali su ga "jasnim i ozbiljnim izazovom" svijetu.

Bijela kuća je nazvala lansiranje projektila "drskim kršenjem" više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje zabranjuju Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila - rezolucije koje Pjongjang ne priznaje kao legitimne.

Bidenova administracija pozvala je Pjongjang da "odmah prekine svoje destabilizirajuće akcije", ali je dodala da se "vrata diplomatiji nisu zatvorila".

Kina, koja je osudila posljednje lansiranje ICBM Sjeverne Koreje u novembru 2017. godine, nije ponudila vlastitu procjenu najnovijeg testa u četvrtak, a ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na "mir i stabilnost" na Korejskom poluostrvu.

Sjeverna Koreja nije lansirala satelit od 2016. Njen posljednji test ICBM bio je 2017. godine, tokom vrhunca tenzija između sjevernokorejskog lidera Kim Jong - una i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa. Kim je najavio samonametnuti moratorijum na ICBM i nuklearna testiranja 2018. godine, usred razgovora sa Trumpom i njegovim južnokorejskim kolegom, predsjednikom Moon Jae-inom. Čini se da taj moratorijum sada više ne postoji.

Kim Jong - un je u izvještaju o raketnom testiranju rekao da će Sjeverna Koreja "koncentrirati sve napore države na kontinuirano jačanje odbrambenih sposobnosti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.