open-navfaktor-logo
search
Očekuje se danas
Kineska raketa se vraća na zemlju, još nije poznato gdje bi mogla pasti
Astronomi su objavili prvu sliku kineske rakete Long march 5B koja bi, koliko večeras, trebalo da se vrati u Zemljinu atmosferu
08.05.2021. u 10:48
get url
text

Raketa je lansirana 29. aprila s kineskog ostrva Hainan noseći na sebi bespilotni modul "Tjanhe", koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj stanici.

Lokacija slijetanja rakete u Zemljinu atmosferu pri padu iz svemira "ne može se odrediti sve do nekoliko sati prije njenog ulaska", koji bi trebalo da se dogodi oko 8. maja, poručili su iz Američkih svemirskih snaga.

Kina je saopštila da pomno prati povratak rakete u atmosferu i da će većina njenih komponenti biti spaljena pri ulasku u atmosferu. Ostaci rakete vjerovatno će pasti u međunarodne vode, izvjestio je kineski Global times.

S obzirom na sadašnju putanju rakete, trag krhotina vjerovatno će pasti sjeverno u nivou New Yorka, Madrida ili Pekinga, a južno u nivou Čilea i Velingtona ili bilo gdje između, rekao je ove nedjelje astrofizičar s Harvarda Johnatan McDuel. Posljednja procjena bila je da će pasti nedaleko od novozelandskog Sjevernog ostrva. 

Lansiranje modula "Tjanhe" prva je od 11 misija potrebnih da bi se završila Kineska svemirska stanica.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.