Oštro upozorenje

Kineska vojska poziva SAD da povuče sankcije

Objavljeno: 22.09.2018. u 22:34

Kineska vojska izrazila je snažno ogorčenje zbog uvođenja američkih sankcija i pozvala SAD da odmah povuče tu odluku, saopćilo je u subotu Ministarstvo odbrane Kine

Glasnogovornik kineske vojske je rekao da ovaj potez SAD-a predstavlja "flagrantno kršenje osnovnih pravila međunarodnih odnosa" i pravi je "pokazatelj hegemonizma", koji je teško narušio odnose Kine i SAD-a, kao i vojske dvije zemlje.

- Zahtijevamo da američka strana hitno ispravi svoju grešku i povuče takozvane sankcije. U protivnom, američka strana će morati snositi posljedice izazvane tim činom - kazao je on.

Naveo je da je kineska vojska uputila protest američkoj strani, prenosi agencija Xinhua.

Washington je uveo kineskoj vojsci sankcije zbog nabavke ruskih borbenih aviona i raketa zemlja-zrak.

Na meti sankcija našli su se kinesko odjeljenje za razvoj opreme i njegov direktor zbog "značajnih transakcija" s ruskim državnim izvoznikom oružja Rosoboroneksport, prenosi AlJazeera Balkans.

Kineski zvaničnik je istakao da je vojna saradnja Kine i Rusije uobičajena saradnja dvije suverene države, u skladu s međunarodnim pravom, te da se SAD nema pravo miješati u takvu praksu.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije