Giscard, koji je bio francuski čelnik od 1974. do 1981., nedavno je bio hospitaliziran u Toursu u zapadnoj Francuskoj. Preminuo je u porodičnom domu u blizini tog grada nakon što je patio od komplikacija povezanih s koronavirusom, navodi u saopćenju fondacija koju je on uspostavio i kojom je predsjedao.

Primljen je u bolnicu u septembru s respiratornim komplikacijama i ponovo je hospitaliziran sredinom novembra.

Giscard je poznat po tome što je radio na modernizaciji francuskog društva tokom svog predsjedničkog mandata, uključujući i omogućavanje razvoda obostranom saglasnošću i legaliziranje abortusa, i bio je jedan od tvoraca evropskih integracija.

Izabran za predsjednika u 48. godini života, on je došao na vlast nakon duge vladavine Charlesa de Gaulla, nastojeći da liberalizuje ekonomiju i društvene stavove, i pridaju mu se zasluge za velike francuske projekte, uključujući pokretanje mreže francuskih superbrzih vozova TGV.

On je, ipak, izgubio u pokušaju reizbora od socijaliste Francoisa Mitterranda, nakon globalne ekonomske krize u 1970-im.

Reakcije su se pojavile širom političkog spektra u Francuskoj. Bivši predsjednik Nivolas Sarkozy izjavio je da je Giscard radio "cijeli svoj život na jačanju veza među evropskim zemljama".

Čelnik vladajuće stranke predsjednika Emmanuela Macrona u parlamentu, Cristohe Castaner, izjavio je da će "njegova moderna i odlučna politika dugo vremena predstavljati njegovo naslijeđe".

Na polju evropske politike, on je uspostavio bliske veze s bivšim zapadnonjemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom, i oni su zajednički položili temelje za stvaranje jedinstvene valute eura uspostavom Evropskog monetarnog sistema.

On je također bio strastveni anglofil i preuzeo je položaj godinu dana nakon što se Britanija pridružila  Evropskoj ekonomskoj zajednici.

- Potpuni odnosi ljubavi i mržnje s našom zemljom – objavio je bivši britanski ministar za evropska pitanja u ranim 2000-im, Denis McShane, na Twitteru, nazivajući ga "velikim političarem" koji je promijenio Evropu.

Michel Barnier, šef pregovaračkog tima Evropske unije u razgovorima s Britanijom o Brexitu, izjavio je da "za Valery Giscarda d'Estainga, Evropa je trebala biti francuska ambicija a Francuska savremena zemlja. Poštovanje", prenosi Reuters.