Bilo je to dvanaest mjeseci divljih za svijet kriptovaluta, od uspona Dogecoina potaknutog Elona Muska, preko Web3 inovacija i nezamjenjivih tokena (NFT), do divljih promjena u Bitcoinu i drugim kripto žetonima.

Usred cijele akcije, također ne nedostaje novca koji se može zaraditi u kripto ekonomiji od dva biliona dolara. Pitajte samo rekordnih 19 milijardera, sedam više nego prošle godine, na Forbesovoj godišnjoj listi svjetskih milijardera, objavljenoj u utorak, koji su zarađivali od kriptovalute i blockchain tehnologije.

Pridošlice na popisu uključuju osnivače firme za infrastrukturu Web3 Alchemy i osnivače OpenSea, tržišta za nepromjenjive tokene. Trojica najbogatijih na listi, Changpeng Zhao, Sam Bankman-Fried i Brian Armstrong, svi upravljaju berzama kriptovaluta.

Najbogatija osoba na svijetu, kad je riječ o imovini stečenoj na tržištu kriptovaluta, jeste Changpeng Zhao, 44-godišnji kanadski državljanin, većinski vlasnik i direktor mjenjačnice Binance. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 65 milijardi dolara. Osim vlasništva u mjenjačnicima, imovina mu se sastoji i od bitcoina i Binanceovog vlastitog BNB coina, prenosi Bug.hr. S ovim bogatstvom, Zhao se ugurao i na ukupnu Forbesovu top listu svjetskih milijardera, i to na visoko 19. mjesto.

Pogledajte popis, s izvorima imovine i procijenjenim bogatstvom ljudi na Forbesovoj listi, na kojoj nema niti jedne žene:

1. Changpeng Zhao, Binance, 65 milijardi USD
2. Sam Bankman-Fried, FTX, 24 milijarde USD
3. Brian Armstrong, Coinbase , 6,6 milijardi USD
4. Gary Wang, FTX, 5,9 milijardi USD
5. Chris Larsen, Ripple, 4,3 milijarde USD
6. Cameron i Tyler Winklevoss, bitcoin, svaki po 4 milijarde USD
8. Song Chi-hyung, Upbit, 3,7 milijardi USD
9. Barry Silbert, grupa za digitalnu valutu, 3 ,2 milijarde USD
10. Jed McCaleb, Ripple, Stellar, 2,5 milijarde USD
11. Nikil Viswanathan i Joseph Lau, Alkemija, svaki po 2,4 milijarde USD
13. Devin Finzer i Alex Atallah, OpenSea, 2,2 milijarde USD
15. Fred Ehrsam, Coinbase, 2,1 milijarde USD
16. Kim Hyoung-nyon, Upbit, 1,9 milijardi USD
17. Michael Saylor, MicroStrategy, 1,6 milijardi USD
18. Matthew Roszak, bitcoin, 1,4 milijarde USD
19. Tim Draper, bitcoin, 1,2 milijarde USD