open-navfaktor-logo
search
Krvoproliće
Koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije negira stradanje civila u napadu u Jemenu
Koalicija pod vođstvom Saudijske vojske u Jemenu u srijedu je negirala da su u zračnom napadu izvedenom ranije ove sedmice u pokrajini Saada ubijeni civili, kako su to navodile lokalne vlasti pod kontrolom Huta.
17.06.2020. u 19:44
get url
text

Koalicija koja se pet godina bori protiv pokreta usmjerenog na Iran, navela je u izjavi da je imala za mete naoružane članove grupe. Ministar zdravstva Huta rekao je da je u zračnom napadu u ponedjeljak ubijeno 13 civila, uključujući četvero djece.

Obje strane objavile su snimke kao dokaz. Reuters nije mogao samostalno provjeriti autentičnost videozapisa ili kada i gdje su snimljeni.

Humanitarna koordinatorica Ujedinjenih nacija za Jemen Lise Grande, u izjavi u utorak navela je da inicijalni terenski izvještaji govore da je u udarima na vozilo u Saadi poginulo najmanje 12 civila, uključujući četvero djece.

U saopćenju koalicije navedeno je da je vozilo prevozilo naoružane borce Huta u blizini saudijsko-jemenske granice i da je zračni napad bio "opravdan".

Ujedinjene nacije su u ponedjeljak uklonile koaliciju koju podržava Zapad s američke crne liste nekoliko godina nakon što su prvo optužene za ubistvo i ranjavanje djece u Jemenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.