open-navfaktor-logo
search
Sufinansiranje
Kod 313 poslodavaca u KS priliku za zaposlenje dobija 578 osoba
U sarajevskom Domu mladih Centra Skenderija danas su potpisani ugovori o sufinansiranju zapošljavanja prema Programu mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2019. godini između Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, poslodavaca i nezaposlenih osoba.  
27.02.2020. u 14:48
get url
text

Ugovore o sufinansiranju zapošljavanja ukupno je potpisalo 313 poslodavaca kod kojih će priliku za zaposlenje dobiti 578 osoba. Ukupna sredstva za realizaciju ugovora po nevedenim programima iznose 7.261.391 KM. Javni poziv je objavljen 21. decembra prošle godine, a radi se o šest programa.

To su: Program sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve, za 293 osobe sa 231 poslodavcem i ukupnim iznosom 2.812.800 KM,  Program javnih radova PLUS (drugi krug), za 163 osobe kod 10 poslodavaca sa ukupnim iznosom 287.858 KM,  Program sufinansiranja zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih branilaca (drugi krug) za 49 osoba kod 21 poslodavca sa ukupnim iznosom 470.000 KM, zatim  Program sufinansiranja zapošljavanja "50+" (drugi krug)  za 68 osoba kod 51 poslodavca sa ukupnim iznosom 652.800 KM,  Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih za 150 osoba kod 10 poslodavaca sa ukupnim iznosom 341.933 KM, te  Program sufinasiranja samozapošljavanja za 283 osobe za iznosom 2.603.600 KM.

Ministar za rad socijalnu politiku, raseljena lica i zbjeglice Kantona Sarajevo Malik Garibija u svom obaćanju kazao je da je nezaposlanost problem broj jedan u BiH. 

 - U KS je nekih 58.000  nazaposlenih ljudi. Nezaposlenost ima svoje društvene aspekte. To je  uzrok našeg socijalnog siromaštva, to ubija našu privredu, pojefitnjuje državu. Još su gore posljedice koje ima nezaposlen čovjek. Kada je osoba nezaposlena, pogotovo mlada osoba, još gore visoko obrazovana mlada  osoba, ubijamo joj nadu da je moguće da ovdje u svojoj zemlji živi normalno, dostojanstveno, pristojno i ostvari neke svoje snove. Upravo zbog toga potrudili smo se da fokus stavimo na ovo pitanje - kazao je Garibija. 

Naveo je da je najveći  problem, koji su zatekli u Službi za zapošlajvanje KS, bio neutrošak sredstava za zapošlajvanje. 

- Ogromna, milionska sredstva ležala su iz  različitih adminstrativnih razloga. Zahvaljujući izuzetnom radu ove  Službe za zapošljvanje KS, timu u Ministarstvu za rad socijalnu politiku,raseljena lica i zbjeglice KS i zahvaljujući Vladi KS ostvarili  smo maksimalnu operativnost - kazao je Garibija.

Direktor JU Služba za zapošljavanje KS Nermin Pećanac kazao je da su "upregli sve snage, sposobnosti, kapacitete, da se usmjere na aktuelnu politiku zapošljavanja, kao i da iskoriste  sva moguća sredstva, koja posjeduju".

- Mislim da smo u  ovom dijelu uspjeli. Nije lako, zadnjih šest mjeseci na Biro za zapošljavanje prijavilo se novih 14.500 osoba. Nisu samo programi oni  putem kojih mi zapošljavamo naše osobe sa biroa, imamo tu posredovanje, stručne timove, pravnu pomoć, tako da smo više hiljada ljudi zaposlili na ovaj način - kazao je Pećanac.

Današnjim potpisivanjem ugovora okončano je svih devet programa zapošljavanja koji su bili odjavljeni 21. decembra 2019. godine, a na osnovu urađenog rebalansa budžeta Službe za zapošljavanje KS u visini 14.162.533 KM.

Do sada, u prvom krugu realizovano je potpisavnje ugovora sa 238 poslodavaca kod kojih je priliku za zaposlenje dobilo 645 nezaposlenih osoba. Ukupna sredstva za realizaciju prvog kruga zapošljavanja iznosila su 5.584.320 KM. 

Prvim i drugim krugom potpisivanja ugovora obuhvaćen je 651 poslodavac, te se očekuje zapošljavanje za 1.724 osobe. Ovim zapošljavanjem obuhvaćene su osobe koje će pokrenuti vlastite biznise kroz programe samozapošljavanja kao i nezaposlene osobe koje će proći obuku, prekvalfikaciju i dokvalifikaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.