open-navfaktor-logo
search
Uznemirujući sadržaj
Kod Kijeva ubijena načelnica i njena porodica, žrtvama ruke bile vezane
Najmanje pet tijela ubijenih civila pronađeno je u selu Motižin u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva nakon što su se ruske snage povukle iz tog područja.
04.04.2022. u 14:15
get url
text

Među žrtvama su i načelnica Motižina Olja Sustlilenko i članovi njene porodice, čija su tijela pronađena zakopana u obližnjoj šumi sa vezanim rukama na leđima.

Ruske snage optužene su za smrt civila u Kijevskoj oblasti.

Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Gerashchenko rekao je da su sva ubistva počinile ruske snage.

Okolina Kijeva bila je sedmicama pod ruskom vojnom kontrolom i kada je 1. aprila grad Buča vraćen pod kontrolu ukrajinske vojske, pronađeni su ostaci stotina ubijenih ukrajinskih civila.

Fotoreporter AA napravio je potresne fotografije koje prikazuju iskopanu grobnicu u kojoj je zatrpano više tijela, uništenu infrastrukturu, automobile u kojima je bilo ljudi, zgnječene tenkovima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u nedjelju Rusiju da je počinila genocid u Ukrajini kako bi istrijebila čitav narod, dan nakon otkrića velikog broja tijela na ulicama Buče.

Ukrajinska državna tužiteljica Irina Venediktova saopćila je u nedjelju da su na području grada Buča, u okolini Kijeva pronađena tijela 410 civila.

U nedjelju je rusko ministarstvo odbrane negiralo da su njegove trupe ubijale civile dok su se povlačile iz gradova u blizini Kijeva.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je međunarodne organizacije da što prije pošalju svoje stručnjake u zemlju kako bi prikupili dokaze o ratnim zločinima koje su počinile ruske trupe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.