open-navfaktor-logo
search
Opsluženo 26 miliona putnika
Koji su bili najprometniji aerodromi u regionu u 2022. godini
Na 24 komercijalna aerodroma u bivšoj Jugoslaviji opsluženo je više od 26 miliona putnika u 2022. godini, tokom koje su se ostaci pandemije koronavirusa još osjećali u turizmu. 
20.01.2023. u 15:06
get url
text

Nekoliko aerodroma zabilježilo je najprometniju godinu u historiji, uključujući Prištinu, Sarajevo, Zadar, Banju Luku i Portorož. 

S druge strane, neki aerodromi bili su snažno pogođeni ratom u Ukrajini koji je započeo u februaru 2022. godine, a posebno su pogođeni Tivat i Pula. Općenito, brojni aerodromi u bivšoj Jugoslaviji imali su brži tempo oporavka od evropskog prosjeka, među kojima su Beograd, Zagreb, Split, Skoplje, Podgorica i Niš, navodi specijalizirani portal Ex-Yu Aviation news.

Prištinski aerodrom doživio je najveći napredak u odnosu na svoj učinak prije pandemije, dodavši više od 600.000 putnika. Slijedi ga Zadar, koji je, prema izvještaju, u jednoj godini prevezao više od milion putnika. Aerodrom u Banjoj Luci je u 2019. godini imao više od 193.000 putnika, što ga čini trećim najbrže rastućim aerodromom u bivšoj Jugoslaviji. S druge strane, ljubljanski aerodrom zabilježio je najveći pad broja putnika, što ga čini jednom od najsporije oporavljajućih aerodroma glavnog grada u Evropi. Slijedio je Dubrovnik, pa Tivat, kojem je zbog izbijanja rata veliki udarac zadan gubitak ruskog, ukrajinskog i bjeloruskog tržišta. Rusija je bila najveće zračno tržište Tivta prije COVID-19.

Sve u svemu, beogradski aerodrom zadržao je svoju poziciju najprometnijeg u bivšoj Jugoslaviji, dok se Zagreb vratio na drugo mjesto prvi put od 2019. godine, nadmašivši i Prištinu i Split, koji su ga prestigli tokom pandemijom pogođenih 2020. i 2021. godine. Prvi put Skoplje je bilo na samo 10.000 putnika od Dubrovnika, dok je Sarajevo preteklo Podgoricu. Uprkos bankrotu Montenegro Airlinesa 2019. godine, Aerodrom Podgorica uspio je gotovo nadmašiti svoje rekordne rezultate iz 2019. godine, samo 2,4 posto ispod svojih brojki prije pandemije. Kraljevački aerodrom Morava debitovao je na listi, opsluživši 13.683 putnika tokom prve pune godine rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.