open-navfaktor-logo
search
25. godišnjica
Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici ove godine putem videolinka
U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan radni sastanak rukovodstva Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici sa predsjednicima pododbora. 
08.06.2020. u 13:58
get url
text

Na sastanku je usvojeno nekoliko zaključaka.

Dogovoreno je da, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju u svijetu, pa i u BiH, prouzrokovanu pandemijom novog koronavirusa, a na osnovu ranijih zaključaka Organizacionog odbora, komemoracija u povodu obilježavanja 25 godina od genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica bude održana putem videolinka. To podrazumijeva mogućnost stranim državnicima i zvaničnicima da pošalju poruku i obrate se javnosti direktno putem videolinka ili snimljenom videoporukom.

Sve aktivnosti i sadržaji, posebno Marš mira, Biciklistički maraton Bihać - Srebrenica, Ultramaraton Bihać - Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar - Srebrenica, bit će održani u skladu sa epidemiološkim mjerama i uputama koje u tom trenutku budu izdale nadležne institucije.

Pododbor za Marš mira je zadužen da obavi i sve neophodne pripreme za aktivnosti koje su obuhvaćene programom ovog pododbora (Marš mira Nezuk - Potočari, Marš mira Žepa - Potočari, Biciklistički maraton Bihać - Srebrenica, Ultramaraton Bihać - Srebrenica, Motomaraton i Ultramaraton Vukovar - Srebrenica), također u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, a naročito kada je u pitanju broj učesnika.

U vjerskom dijelu programa, na današnjem sastanku je odlučeno da će biti klanjana dženaza žrtvama genocida.

- O ukopu identifikovanih žrtava genocida Organizacioni odbor će naknadno odlučiti uz saradnju sa porodicama identifikovanih žrtava i Pododborom za vjerska pitanja – naglašeno je na sastanku.

Pododbori za vjerska pitanja i organizaciju dolaska porodica žrtava će najkasnije u narednih sedam dana razgovarati sa porodicama žrtava i prikupiti podatke o tome da li porodice žele ili ne izvršiti ukop.

Organizacioni odbor donio je jednoglasnu odluku da na ovogodišnjem obilježavanju genocida u Srebrenici, 11. jula 2020. godine, neće biti organizovanog prijevoza autobusima.

Tokom današnjeg sastanka u nekoliko navrata je naglašeno da je od velikog značaja ovogodišnje obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici provesti uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Istkanuto je da 11. jula ove godine iz Srebrenice treba, kao i prethodnih godina, poslati poruku dostojanstvenog obilježavanja godišnjice genocida jer to žrtve genocida i zaslužuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.