open-navfaktor-logo
search
Inspektori WHO-a
Koronavirus je još u decembru 2019. već bio veoma raširen u Wuhanu
Inspektori Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji u Kini traže informacije o početku širenja koronavirusa koji uzrokuje COVID-19, pronašli su znakove da je početak pandemije u Wuhanu krajem 2019. godine bio puno veći nego što se mislilo.
15.02.2021. u 07:58
get url
text

Glavni inspektor WHO-a na ovoj misiji Peter Ben Embarek kazao je u intervjuu za CNN da je njegova misija pronašla nekoliko znakova o puno većem širenju, uključujući informaciju da je u Wuhanu već u decembru 2019. bilo više vrsta koronavirusa.

Njegov tim je također pričao s čovjekom kojeg tamošnje vlasti smatraju prvim poznatim pacijentom. Riječ je o čovjeku koji je u četrdesetim godinama te radi u jednom uredu. Kod njega je zaraza otkrivena 8. decembra, a nije zabilježeno da je igdje ranije putovao.

Dokazi koje su prikupili inspektori WHO-a još se analiziraju. Kako piše CNN, puno je naučnika koji smatraju da se pandemija u Kini širila i puno prije prvog službenog pojavljivanja.

- Virus je u Wuhanu već jako cirkulirao, to je novo otkriće - rekao je Embarek.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u petak da su sve hipoteze o porijeklu koronavirusa i dalje otvorene nakon što je Washington objavio da želi pregledati podatke misije koju je WHO vodio u Kini, gdje se virus prvi put pojavio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.