open-navfaktor-logo
search
Ferrera Erbognone
Koronavirus zaobišao gradić u Lombardiji, pokrenuto istraživanje o tom fenomenu
U jeku pandemije COVID-19 koja je najviše ljudskih života odnijela u Italiji, javnost i naučnici zaintrigirani su viješću o gradiću u kojeg nije ušao koronavirus, a riječ je o gradiću usred Lombardije koja je epicentar pandemije
03.04.2020. u 16:55
get url
text

Koronavirusom je u Italiji zaraženo 115.000 ljudi, a umrlo je blizu 14.000 oboljelih.

Gradić Ferrera Erbognone smješten je 50 kilometara od centra Milana i među oko hiljadu stanovnika dosad nije bilo zaraženih osoba.

To je privuklo pažnju naučnika sa Mondino instituta koji su već u tom gradiću i namjeravaju provesti test uzoraka krvi kako bi pronašli objašnjenje za “otpornost“ mještana na koronavirus.

Okvirna hipoteza sugerira da su mještani Ferrera Erbognonea razvili antitijela sposobna da ih štite od koronavirusa, što bi, potvrde i to nalazi krvi, moglo značajno pomoći u razvijanju vakcine.

Zanimljivo je da se grad nalazi u regiji Lombardiji u kojoj je zaraženo 25.000, a umrlo blizu 8.000 oboljelih osoba. Naučnike zanima da li postoji i neki nasljedni genetski faktor koji je spasio grad od koronavirusa.

Načelnik Giovanni Fassina, pak, ne vjeruje da se radi o genetskim predispozicijama, već misli da je spas od koronavirusa rezultat poslušnosti mještana i njihovog pridržavanja uputa i mjera koje su donesene u okviru borbe protiv širenja virusa.

Fassina je, ipak, pozdravio zanimanje naučnika i pozvao mještane da se odazovu na testiranje krvi u laboratorijama. On je čak obećao da će općina snositi troškove istraživanja i zatražio je odobrenje resornih institucija Lombardije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.