open-navfaktor-logo
search
Manipulacije
Košarac: Izvoz mesa u Tursku nije zabranjen, već privremeno obustavljen
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je danas da izvoz mesa iz BiH u Tursku nije zabranjen, već da je privremeno obustavljen.
11.03.2020. u 12:12
get url
text

Kao razlog, naveo je da je Ured za veterinarstvo BiH primio različite informacije u vezi sa eventualnim manipulacijama pri izvozu mesa u Tursku i nalaze koje je taj ured utvrdio. Zbog toga, kako je rekao novinarima u Sarajevu, apleovao je da se održi hitan sastanak svih aktera koji su uključeni u posao izvoza junećeg mesa u Tursku.

- Jedna klaonica je obavljala sav posao i smatram da to nije dobro, veoma je važno da se svim certificiranim kapacitetima omogući ta poslovna aktivnost s ciljem da se primarno otkupi naša domaća proizvodnja - kazao je Košarac.

Također je dodao da je tražio unapređenje te poslovne aktivnosti s Turskom na način da kvota umjesto 3.000 tona, bude 8.000 tona.

Smatra da je to doprinos razvoju primarne poljoprivredne proizvodnje i razvoju stočarskog fonda u BiH te omogućavanje svim preduzećima koji imaju registrovanu certificiranu klaoničarsku djelatnost da na jednak način budu uključeni u posao izvoza mesa u Tursku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.