open-navfaktor-logo
search
U Ženevi
Kraljevski dragulji prokrijumčareni iz Rusije 1917. prodaju se za vrtoglavu cijenu
Ruski kraljevski dragulji, prokrijumčareni iz zemlje tokom revolucije 1917. godine zajedno s rijetkim dijamantima u boji, bit će na aukciji iduće sedmice u Ženevi, tražeći kolekcionare dubokog džepa.
05.11.2021. u 09:50
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Narandžasto-ružičasti dijamant težak 25,62 karata, procijenjen na 3,9 miliona do 5,9 miliona dolara (6,2 miliona KM do 9,4 miliona KM), postavljen u prsten, na prodaji je nakita aukcijske kuće Sotheby's u švicarskom gradu 10. novembra, piše Reuters, prenosi CNN.

- Tržište je trenutno vrlo dinamično i nakon pandemije ljudi su vrlo željni da danas kupe nakit i da kupe nešto opipljivo u čemu mogu uživati - kazao je za Reuters Olivier Wagner, šef prodaje i stručnjak za nakit u Sotheby's. 

Za kolekcionare su ponovo u prodaji veliki ovalni safir i dijamantski broš te odgovarajuće ušne kopče iz kutije za nakit Velike kneginje Marije Pavlovne, tetke posljednjeg ruskog cara Nikolaja II.

- Pripadale su ruskoj velikoj kneginji Mariji Pavlovnoj koja je bila kraljica društvenog života u Sankt Peterburgu. Bila je žena velikog kneza Vladimira, dakle sina cara (Aleksandra II), i imala je fantastičnu kolekciju dragulja - rekao je Wagner.

Kraljevski set, povjeren njenom prijatelju, britanskom diplomati Albertu Henriju Stopfordu, koji ih je zajedno sa ostalim draguljima odnio na čuvanje u London, procjenjuje se na 280.000-480.000 franaka (503.319 KM do 838.104 KM), saopćila je aukcijska kuća.

Pavlovna je pobjegla iz revolucionarne Rusije i umrla u Francuskoj 1920. godine. Njen broš i naušnice prodaje evropska kneževska porodica koja ih je kupila na aukciji 2009. godine, saopćila je aukcijska kuća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.